Kennis opdoen verplicht onderdeel binnen PlanetProof
Lijst erkende trainingen voor PlanetProof-melkveehouders
Binnen het certificatieschema voor On the way to PlanetProof melk gelden meerdere eisen met betrekking tot diergezondheid en welzijn. Om aan een aantal van deze eisen te voldoen, worden melkveehouders verplicht hun kennis te actualiseren, aldus SMK als merkhouder van het concept. 'Naast de verplichte cursus of studieclub diergezondheid en dierenwelzijn, kan de melkveehouder bijvoorbeeld een opfriscursus klauwverzorging volgen als de melkveehouder de klauwverzorging zelf wil blijven doen op het eigen bedrijf.'
Klauwgezondheid
Een goede klauwgezondheid is een belangrijk aandachtspunt binnen On the way to PlanetProof, licht SMK verder toe. 'Alle melkkoeien die On the way to PlanetProof melk leveren, moeten minstens één keer per jaar worden gezien door een deskundige klauwverzorger. Dit kan een gecertificeerde klauwverzorger, maar ook de melkveehouder zelf zijn op het eigen bedrijf. Om dit laatste te faciliteren zijn er trainingen voor melkveehouders.' SMK werkt hierin samen met het Hoofcare Expertise Centre. Bekijk hier het aanbod van trainingen.
Diergezondheid en -welzijn
Ook op het gebied van diergezondheid en dierenwelzijn zijn er voor de melkveehouders van On the way to PlanetProof trainingen te volgen, meldt SMK verder. 'Samen met andere melkveehouders wordt ingegaan op de effecten van handelingen op de gezondheid van de koeien. Ook worden er dwarsverbanden gelegd met andere duurzaamheidsthema´s, zoals kruidenrijk grasland en de relatie met diergezondheid', aldus SMK.
Lijst met trainingen
SMK heeft een lijst met meerdere erkende cursussen opgesteld. Deze lijst kan met de tijd worden uitgebreid. 'Alle cursussen worden verzorgd door ervaren professionals en deskundigen op het gebied van klauwgezondheid, dierenwelzijn en diergezondheid.' Dierenarts en projectleider On the way to PlanetProof, Tineke Kramer: „Ik ben heel blij met het brede aanbod van cursussen, allemaal gefocust op het welzijn van de koe en vaak met een integrale insteek. Het ondersteunt in de uitdagingen waar men toch al mee te maken heeft. Denk aan stikstof, natuurinclusiviteit of dierenwelzijn hoog houden in een duurzamere veehouderij."
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Susan Rexwinkel