Voerefficiëntie centraal op symposium ASG
Voerefficiëntie – de hoeveelheid drogestof die de koe verbruikt per kilo melk – wordt steeds meer gebruikt als kengetal om de prestaties van een veestapel te meten. Het begrip wordt steeds belangrijker, aldus clusterleider diervoeding Gert van Duinkerken van de Animal Sciences Group.
Fokkerij
Het onderwerp voerefficiëntie speelt volgens hem breder dan alleen in de veevoerbranche, waar het gaat om het samenstellen van efficiënte rantsoenen. Ook binnen de fokkerij komt er steeds meer aandacht voor de progressie die via het fokken (en vooral via genomics) is te behalen op het gebied van voerefficiëntie, aldus Van Duinkerken.
Ook de diergezondheid is gebaat bij koeien die efficiënt met het voer omgaan. Dat heeft namelijk effecten op de levensduur en daardoor ook op het vervangingspercentage.
Quotering
Het wegvallen van de quotering een ontwikkeling die de behoefte aan voer-efficiënte koeien aanjaagt, beaamt Van Duinkerken. „Er zijn prognoses dat we van 11,5 naar 14 miljard kilo melk gaan. Dan moet je óf evenredig meer voer aanvoeren, óf koeien hebben die efficiënter met het voer omgaan. Waarschijnlijk zullen die beide sporen zich tegelijk ontwikkelen."
Broeikasgassen
Ook op het vlak van uitstoot van broeikasgassen zoals methaan kan voerefficiëntie een rol spelen. „Kortom: het is een belangrijk onderwerp voor de eerstkomende jaren", aldus Van Duinkerken.
Het International Dairy Nutrition Symposium vindt op donderdag 21 november plaats in Wageningen. Voor meer informatie en aanmelden klik hier.