Resistentie leverbotmiddel breidt uit

Vermoedens van leverbotresistentie bij schapen voor het leverbotmiddel closantel zijn niet bevestigd.
Het is al sinds 1998 bekend dat er leverbotten resistent worden tegen middelen met als werkzame stof triclabendazol. Aanvankelijk bleef dit vooral een regionaal probleem, maar langzamerhand wordt een verspreiding over grotere gebieden in Nederland waargenomen. Met financiering van het Productschap Zuivel heeft de GD onderzoek uitgevoerd naar uitbreiding van leverbotresistentie in Nederland. Dat leverde 18 nieuwe bedrijven op.
Melden
Dierenartsen en veehouders die vermoeden dat er sprake is van resistentie tegen triclabendazol (TCBZ), worden verzocht dit te melden bij GD.
Indien sprake is van TCBZ-resistentie dienen andere middelen te worden toegepast. Deze middelen hebben een ander werkingsmechanisme en grijpen in op andere stadia van de leverbot. De GD adviseert dringend om bij leverbotresistentie eerst met de eigen dierenarts te overleggen over de behandelstrategie.
Te laag
Om resistentie te voorkómen is het bij het behandelen van schapen en rundvee van het grootste belang om het gewicht van het dier juist in te schatten of te meten, zodat de juiste dosis middel kan worden toegediend. Gebleken is echter dat 70 tot 80 procent van de diergewichten te laag worden geschat, aldus GD. Daarom luidt het advies om de dieren te wegen, of het gewicht te bepalen met behulp van een meetlint.
Op de site van de GD staat meer informatie over preventie van leverbotinfecties. Hier staat ook een kaartje waarop te zien is waar de besmetting zich uitbreidt.
Beeld: Wikipedia