Proef Natura 2000 met ureaseremmers

Deze middelen worden over de stalvloer gespoten en zouden in theorie de ammoniakreductie met 40 procent moeten kunnen verkleinen. Het gebruik ervan krijgt pas sinds enkele jaren aandacht, behalve in Nederland ook in Duitsland, maar lijkt veelbelovend.
Stikstof in het veevoer wordt nu grotendeels in de vorm van ureum in de urine uitgescheiden. Dit wordt op de stalvloer en in de mestkelder door het enzym urease omgezet in ammonium dat weer deels wordt omgezet in ammoniak. Ureaseremmers beperken de activiteit van het enzym urease of maken het inactief.
Melkveehouder Erik Wessels uit Rijssen, deelnemer aan Proeftuin Natura 2000, heeft zich er al in verdiept. „Het lijkt erop dat deze maatregel eenvoudig is uit te voeren. Bovendien kun je het in bestaande stallen toepassen.”
Voordat ureaseremmers op veebedrijven kunnen worden gebruikt, moet er nog veel worden geregeld zoals bijvoorbeeld de officiële toestemming en de controle op het wel of niet gebruiken.
Een bestaande, kleinschalige proef bij de Dairy Campus wordt daarom uitgebreid naar de veebedrijven die in het kader van Proeftuin Natura 2000 Overijssel werken aan manieren om de ammoniakemissies te reduceren.
„In het komende bredere onderzoek testen we de ureaseremmers onder verschillende weersomstandigheden en denken we na over praktische manieren om het middel toe te passen”, zegt Linda Jansen-Verriet in de nieuwsbrief van de Proeftuin. „Dat kan misschien via een mestrobot met vernevelingssysteem. Of via een vernevelingssysteem boven de roosters. We willen gewoon weten wat boeren allemaal tegenkomen bij het gebruik van ureaseremmers op hun bedrijf. Daarom roepen we ze op om mee te denken met het onderzoek.”
Tekst: Vee & Gewas