Meer water vasthouden met maïsplanten in ruitvorm
Over het project 'maïs in ruitvorm' op zijn bedrijf vertelt Chris Poelen dat hij de maïszaadjes die drie weken geleden zijn geplant in augustus hoopt te oogsten. Concrete opbrengstcijfers zijn er dus nog niet. Maar naast het beter vasthouden van water moet de nieuwe zaaiwijze ook leiden tot een hogere opbrengst.
Succes met aardappels
Poelen vertelt dat een project in Voerendaal zijn waarde al heeft bewezen. Daar werden aardappels in verschillende afstanden van elkaar gezaaid. Naast de conventionele afstand van 75 centimeter, werden ook proeven gedaan met afstanden van 50 en 37,5 centimeter. Daarbij werden ook aardappelwallen aangelegd tussen de groeven. Het positieve resultaat was dat er door minder afwatering meer water beschikbaar is voor de planten en de aardappelopbrengst 5 tot 7 procent hoger is.
Geen waterinlaat
„We hebben hier geen waterinlaat, maar door de heuvels wel wateruitlaat, doordat het water wegspoelt”, licht Poelen de noodzaak van extra waterbeheer toe in de regio Groesbeek toe. „We moeten het doen met het water dat van boven komt. Toen ik mij van de winter aan het oriënteren was hoe we het water hier beter vast kunnen houden, stuitte ik bij Waterschap Limburg op het project in Voerendaal. Ik dacht wat in de Zuid-Limburgse heuvels kan, kan toch ook in de Groesbeekse heuvels”, aldus Poelen. „Ik zit ook in het bestuur van het ZLTO en ik vind ook dat wij daarin samen met het waterschap en de gemeenten een verantwoordelijkheid hebben om het water beter vast te houden. Als ik naar Groesbeek als totaal kijk hebben wij hier alleen al 200 hectare maïs en 600 hectare grasland. Dat zijn de planten die van nature het water het beste vasthouden. Daarin hebben we een verantwoordelijkheid naar de samenleving toe. En het maakt ook het boeren op lange termijn mogelijk.”
Maximaal infilteren
„Boeren en tuinders zijn actief om zo zuinig mogelijk om te gaan met water”, aldus Monique Oostvogels Belangenbehartiger Bodem & Water bij ZLTO als organisator van de demobijeenkomst. „Op het gebied van waterbeheer gaat er al heel veel goed, maar het kan altijd beter. Er liggen kansen om nog beter om te gaan met droogte en om voedingsstoffen beter te kunnen benutten. Het zoveel mogelijk infiltreren van water in landbouwpercelen, is van cruciaal belang. Zaaien in ruitverband helpt om water vast te houden en zorgt voor vermindering van afspoeling van water en nutriënten op landbouwpercelen op de stuwwal.”
Maïs in ruitverband
Naast een kijkje bij het demonstratieperceel gaf Brigitte Kroonen, onderzoekster aan de WUR, een toelichting op het onderzoek wat tot nu toe gedaan is naar zaaien in ruitverband. Jack Nicolaes, melkveehouder in Klimmen (Limburg), zaait zijn maïs ook in ruitverband. Tijdens de bijeenkomst deelde hij ook zijn ervaring uit de praktijk.
Het evenement werd georganiseerd door ZLTO-afdeling Rijk van Nijmegen samen met de Provincie Gelderland, Waterschap Rivierenland en Gemeente Berg en Dal.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Groentenhof Poelen