BufferZuurBalans nieuw in rantsoenberekening

Samenvallend daarmee meet BLGG dit jaar voor het eerst melkzuur en azijnzuur bij de maïskuilanalyse, in plaats van gebruik te maken van bekende waarden.
'Mais lijkt op krachtvoer'
Het nauwkeuriger kijken naar de zuurwaarde wordt steeds noodzakelijker door veranderend ruwvoer en daarmee grotere kans op pensverzuring, vertelt productmanager Toine Heijmans. „Vroeger waren we blij met 900 VEM in snijmaïs, nu willen we 980 VEM met veel meer bestendig zetmeel, hogere verteerbaarheid en kort gehakseld. Het lijkt steeds meer op krachtvoer. Daarnaast voeren we meer vochtige voeders, bijvoorbeeld het snelverteerbare tarwegistconcentraat, wat veel zuren oplevert.”
Grenswaarde
Tot nu toe werden de zuren in een rantsoen beoordeeld met hulp van een grenswaarde voor de SuSaz (suikers en snel afbreekbaar zetmeel) en zuren in de kuil: boven de 120 gaf dit problemen, kuilen daaronder zouden prima zijn.
„Sinds kort weten we beter. Zo’n hoge SuSaz en kuilzuur kan best, als er maar voldoende buffer tegenover staat om het op te vangen. Andersom zien we nu dat een lage waarde al pensverzuring kan veroorzaken, als er te weinig buffer is. Alles staat of valt met die balans. Dat kunnen we nu nauwkeuriger voorspellen en dus beter sturen."
„Moet er extra gebufferd worden via structuur, deeltjeslengte of een minder snelle brok? Of is dit bufferen juist niet nodig en kan er scherper gevoerd worden? Is het verstandig om bij een natte (dus zure) kuil tijdelijk te stoppen met tarwegistconcentraat (nog meer zuren), of kun je prima blijven doorvoeren? Door dat precies in beeld te hebben is een betere gezondheid en een hogere rantsoenefficiëntie te halen.”
Beter kloppende rantsoenen
Bovendien verwacht Heijmans met het nieuwe kengetal ook beter kloppende rantsoenen. „In het verleden hielden we altijd wat rantsoenen waar de vinger niet achter te krijgen was: op papier klopten ze, maar in de praktijk niet. Dat was de aanleiding om met dit nieuwe kengetal aan de slag te gaan. Het blijkt te werken. Terugkijkend kunnen we die mysterie-rantsoenen nu ook verklaren.”
Agrifirm presenteert het nieuwe kengetal als onderdeel van een nieuw concept: PensEfficiënt. Veehouders kunnen op www.pensefficient.nl ook zelf de kans op subklinische pensverzuring bepalen.
Tekst: José Bongen
Beeld: Ellen Meinen