BLGG meet ook melk- en azijnzuur maiskuil

Diverse voerfabrikanten zoals Agrifirm Feed en ForFarmers Hendrix hebben de fermentatiezuren inmiddels opgenomen in hun rantsoenprogramma, aldus het Wageningse onderzoekslab. Melkzuur is namelijk een stof die een koe in de pens omzet in propionzuur en vervolgens in lactose. Deze lactosevorming werkt positief op de melkproductie.
Melkzuur
Melkzuur is dus een energiebron op pensniveau. Gemiddeld bevatten maiskuilen in Nederland bij een normale, goede conservering, 40 tot 60 gram melkzuur per kg droge stof. Dat is veel. Daarom is het belangrijk om deze ook goed in de rantsoenen te berekenen, aldus BLGG.
Pensverzuring voorkomen
Zuren uit kuilen (melkzuur, azijnzuur) zijn eveneens van invloed op de zuurbelasting in de pens (pensverzuring). Het is dus belangrijk om de zuren nauwkeurig vast te stellen. Dat is ook in het voordeel van adviserende partijen. Want hoewel bij maiskuilen minder variatie is te zien dan bij graskuilen, is het voor een nauwkeurig advies belangrijk om over de cijfers te beschikken, stelt het lab.
Voor maiskuilen werd tot nu toe meestal gebruik gemaakt van berekende waarden voor melkzuur en azijnzuur. Door de nieuwe bepalingen kan de nauwkeurigheid worden verbeterd.
Beeld: Susan Rexwinkel