Vogels mogelijk al gevlogen voor uitspraak vossenjacht
Volgens Gedeputeerde Staten (GS), de in de Faunabeheereenheid verenigde jagers en LNV is de vos de hoofdverantwoordelijk voor een flinke achteruitgang van broedparen en kuikens van kwetsbare weidevogels in de Eempolder. Om die reden vroegen de overheden en jagers aan de hoogste bestuursrechter een eerder dit jaar door de rechtbank Midden-Nederland opgelegd jachtverbod op de vossen terug te draaien.
Hoewel GS, de jagers, LNV en een deskundige van Natuurmonumenten in Den Haag de noodklok luidde voor weidevogels als de grutto, kievit en tureluur, leek rechter en staatsraad Nico Verheij niet heel erg onder de indruk van de betogen van GS en medestanders. Immers, het broedseizoen loopt op zijn eind en tegen de tijd dat de spoeduitspraak er is heeft een hernieuwde nachtelijke jacht op vossen mogelijk niet zoveel effect meer. Want dan zijn de vogels letterlijk gevlogen. Bovendien spraken de deskundigen van vossenjacht-tegenstander Faunabescherming en voorstander Natuurmonumenten elkaar tijdens de zitting diametraal tegen.
Rasters
Volgens Jan Roodhart van Natuurmonumenten blijkt uit recent onderzoek zonneklaar dat de vos de belangrijkste oorzaak is van de achteruitgang van weidevogels in de Eempolder. Dat zou blijken uit een vergelijking met gebieden waar vossenrasters rond het weidegebied zijn gezet. „Daar waar rasters staan en vossen er niet in kunnen, zien we een flinke afname van de predatie(roofjacht, red.) door de vos. Daar overleven veel meer kuikens en is het broedresultaat hoog. Maar rasters zijn hoogstens geschikt voor gebieden die niet groter zijn dan 20 hectare. De Eempolder is tussen de 6.000 en 8.000 hectare groot. Daarom is het noodzakelijk om daar op vossen te jagen,” aldus Roodhart. Volgens Harm Niessen van Faunabescherming is dat klinkklare nonsens en zijn intensief agrarisch weidegebruik en andere roofdieren, zoals bunzing, hermelijn en blauwe reiger veel bepalender voor de roof van eieren en slachting onder kuikens.
Landrovers
Volgens Niessen komt de vos niet eens voor in het rijtje van de tien belangrijkste predatoren(roofdieren) voor weidevogels. Bovendien is volgens hem de nachtelijke vossenjacht vele malen verstorender en funest voor de broedende vogels dan de enkele vos die een eitje meepikt. „Het ‘s nachts rondscheuren met landrovers, het schijnen met felle schijnwerpers en het voortdurend knallen op vossen levert onnoemelijk meer verstoring van het broedgebied in de Eempolder op. Verder zijn door steeds intensiever agrarisch gebruik van weilanden en woningbouw de Eempolder en andere weidegebieden flink aangetast. Jonge weidevogelkuikens leven vooral van insecten en die zijn de afgelopen jaren met 75 procent afgenomen.” Een woordvoerder van de Faunabeheereenheid(jagers) ontkende overigens dat er op die manier op de vos gejaagd wordt. „Wij scheuren niet met landrovers in de polder rond, we rijden alleen op openbare wegen en meestal is één schot genoeg voor een vos.”
Tweede leg
Staatsraad Verheij merkte op dat de Raad van State pas later dit jaar tijdens de bodemzaak dieper op de voors en tegens rond de nachtelijke vossenjacht zal ingaan. Nu moet de staatsraad beslissen of het jachtverbod alsnog moet worden opgeheven voor een betrekkelijk korte periode. Wel noemde hij het een complexe kwestie waarover hij even moet nadenken alvorens een uitspraak te doen. Mogelijk zal de uitspraak pas halverwege deze maand komen en dan is volgens Faunabescherming het weidevogelbroedseizoen lang en breed afgelopen. Volgens Natuurmonumenten loopt het dit jaar verlate broedseizoen zeker tot in juli door, mede omdat veel weidevogels door verlies van de eerste leg aan een tweede beginnen.
Uitspraak binnen enkele weken.
Tekst: Jan van Ommen
Beeld: Ellen Meinen