Staghouwer maakt toegekende fosfaatrechten openbaar
De vele aanvraag, bezwaar- en beroepsprocedures en onduidelijkheid rondom het toekennen van fosfaatrechten voor jongvee van vleesvee zorgden voor uitstel van de openbaarmaking, welke in eerste instantie voor 1 juli 2018 was voorzien.
Commotie
Begin 2020 maakte de minister haar voornemen tot het openbaar maken van de toegekende fosfaatrechten kenbaar aan de betrokken bedrijven. Dit leidde tot grote commotie in de sector. Onduidelijkheid over wat er precies gepubliceerd zou worden en de angst dat privégegevens in handen van activisten zouden vallen, waren voor Carola Schouten redenen de openbaarmaking op te schorten. Staghouwer maakt de inschatting dat de tijd inmiddels rijp is voor het openbaar maken van de gegevens. Daarbij wil hij graag voldoen aan zijn wettelijke verplichtingen. Hij is zich bewust van de vragen en onrust die dit op kan roepen in de sector. Om zoveel mogelijk onrust te voorkomen legt hij in een brief aan de Tweede Kamer uit welke gegevens hij openbaar gaat maken.
Fosfaatrechten op waarde stellen
Volgens de officiële organen van de Europese Commissie kan staatssteun alleen worden uitgedrukt in euro’s. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kiest ervoor de toegekende fosfaatrechten te waarderen op 1 euro per kilo fosfaat. Naast de waarde van de toegekende rechten zal RVO ook de naam van het bedrijf en het bijbehoren nummer van de Kamer van Koophandel publiceren. Als ook de provincie waar het bedrijf gevestigd is, de sector waarin het bedrijf actief is en het soort onderneming. In totaal gaat het om ruim 22.000 bedrijven.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Agrio
Bron: Ministerie van LNV