Weerstand van het kalf cruciaal onderdeel bij de aanpak van kalverdiarree
Dat iedere veehouder zo min mogelijk diarree bij zijn kalveren wil is vanzelfsprekend. Behalve dat de oorzaak (voeding of ziekteverwekker) van de diarree achterhalen essentieel is, speelt weerstand een cruciale rol bij de aanpak van kalverdiarree. Ook zijn evaluatie en aanpassing van bedrijfsprocessen van belang. Door de Bescherm Behandel Beheers aanpak (BBB) toe te passen op jouw bedrijf, kun je diarree bij kalveren tot een minimum beperken.
In dit artikel leggen we de focus op de weerstand van het kalf en dus het onderdeel “Bescherm” van de BBB aanpak. Om het kalf te beschermen of ook wel de weerstand van het jonge kalf te verbeteren, zijn de volgende zaken van belang:
- Biestgift
- Voeding
- Vaccinatie
Biestgift
Omdat een kalf zonder weerstand geboren wordt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de mens, is biest ongelofelijk belangrijk. Of een kalf voldoende afweerstoffen binnen krijgt in de eerste dagen van het leven, is afhankelijk van meerdere factoren. De meest bekende en gemeten factor is de biestkwaliteit, maar daarnaast is het verstandig om ook te kijken naar de volgende factoren:
- Hoe vaak en hoeveel biest wordt er wanneer gegeven?
- Kan het kalf de biest wel goed opnemen?
Om een juist beeld te krijgen van de overdracht van antistoffen door biest, kan de hoeveelheid antistoffen IgG bepaald worden in het bloed van jonge kalveren. Hiertoe moet er dan van 5 kalfjes tussen 2-7 dagen leeftijd bloed worden afgenomen. Op basis van de biestkwaliteit en de IgG waarden kan bekeken worden hoe het biestmanagment mogelijk nog verbeterd kan worden. Zie figuur 1: Biestmanagment check.
Voeding
Kalveren worden geboren met minimale reserves. Het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen is dan ook essentieel. Biest is een belangrijke voedingsbron voor het kalf direct na de geboorte, maar ook de melkgift in de eerste week is van groot belang. Voeding is noodzakelijk voor de essentiele processen in het kalf zoals ademhaling, vertering en de lichaamstemperatuur constant houden. Maar natuurlijk ook voor groei en weerstand. Als een kalf ziek wordt of stress heeft gaat dit ten koste van de energie voor groei en weerstand. Daarom is het belangrijk om ziekte en stress zoveel mogelijk te voorkomen. Wanneer het kalf vanaf de geboorte voldoende voeding van goede kwaliteit kan opnemen, heeft dit een positief effect op de weerstand van het dier en is het jonge kalf beter beschermd tegen ziekte en andere uitdagende omgevingsfactoren.
Vaccinatie
Een kalf wordt 'steriel' geboren en komt na de geboorte direct in aanraking met bacterien en virussen in de omgeving, ook met ziekteverwerkkers. De afkalfstal en jongveestal kunnen het kalf dan ook direct in aanraking brengen met veroorzakers van kalverdiarree. Omdat de weerstand bij het kalf geleidelijk aan wordt opgebouwd, kun je door middel van vaccinatie ervoor zorgen dat de biest van de koe meer specifieke antilichamen bevat tegen ziekteverwekkers van kalverdiarree, zoals E. Coli, rotavirus en coronavirus, waardoor het kalf sneller weerstand op bouwt tegen deze specifieke ziekteverwekkers.
Bij de aanpak van kalverdiarree is het van belang om te werken volgens een totaalaanpak, met focus op de volgende drie gebieden:
1. Bescherm: verhoog de weerstand zoals hierboven beschreven
2. Behandel: meten is weten. Stel de diagnose en behandel en voorkom gericht
3. Beheers: verlaag de infectiedruk en voorkom verspreiding op het bedrijf
Meer weten over de Bescherm, Behandel, Beheers aanpak? Neem contact op met uw dierenarts of kijk voor meer informatie op: www.gezondkalf.nl.
Beeld: MSD Animal Health
Bron: MSD Animal Health