Voersaldo stijgt tot boven 30 euro

De garantieprijs voor melk van FrieslandCampina steeg in de maand september naar 41,50 euro per 100 kg. Dit is een stijging van 1,50 euro ten opzichte van de vorige drie maanden.
De prijsdaling bij de worstkoeien is aan de andere kant nog niet ten einde. Gemiddeld genomen zijn de prijzen in een maand met gemiddeld 10 cent gedaald tot 2,45 euro per kg.
Voor wat betreft de A-brok zijn de prijzen met gemiddeld ruim 3 euro per 100 kg gedaald ten opzichte van maart 2013, tot 22,75 euro per 100 kg.
Per saldo zijn de melkgarantieprijzen dus fors hoger: maar liefst 9,50 euro per 100 kg meer. Ook de krachtvoerprijzen zijn ten opzichte van vorig jaar september gedaald: met 2,50 euro per 100 kg. Deze positieve ontwikkelingen resulteren in een hogere marge per 100 kg melk.
Snijmaïs
Tijdens de sectorupdate van juli uitte accountantsbureau Alfa al zorgen over het groeiseizoen. Een koud voorjaar en droogte met lage temperaturen in juni hebben de groei van snijmaïs vertraagd, al staat het gewas er momenteel goed bij. De komende weken zal de snijmaïs worden geoogst, waarbij de droge-stofopbrengst per saldo mee zal blijken te vallen.
Vertaald naar de ruwvoerprijzen (snijmaïs) verwacht Alfa een vergelijkbaar niveau ten opzichte van vorig jaar. Wel is het van belang om binnenkort een ruwvoerderbalans op te stellen. Gemiddeld genomen neemt het aantal dieren per bedrijf toe, waardoor ook de droge-stofbehoefte toeneemt.
Bij een gelijkblijvend areaal op bedrijfsniveau betekent dit dat er meer ruwvoer moet worden aangekocht. Het op peil brengen van de ruwvoervoorraad is in deze periode het goedkoopst, mits melkveehouders beschikken over voldoende ruwvoeropslag.
Euro- en dollarkoers
Op de grondstoffenmarkt zijn de prijzen gemiddeld lager door hogere (graan)opbrengsten. Verdere prijsdalingen voor de wereldmarkten lijken aanstaande te zijn, doordat de dollar verder verzwakt ten opzichte van de euro (1,36, tegenover 1,26 begin juli). Door de daling van de dollar worden grondstoffen goedkoper.
Daar staat tegenover dat het eindproduct (melk, lactose en kaas) in verhouding duurder wordt voor de landen buiten de EU. In welke mate dit effect heeft op de melkprijzen zal de komende maanden duidelijk worden.
Tekst: Jan Kappers Alfa Accountants
Beeld: Susan Rexwinkel