Gentechnologie voor fokken oeros
De stichting werkt daarbij samen met een internationaal wetenschappelijk collectief dat zich inzet voor het tegengaan van het uitsterven van diersoorten, aldus voorzitter Henri Kerkdijk-Otten.
Her en der in Europa zijn er diverse groepen die zich bezighouden met het terugfokken van de Europese oeros. Ook Heckrunderen zijn ontstaan uit zo’n kruisingsproef een scala aan rassen, vertelt Kerkdijk-Otten van de True Nature Foundation. Nadeel van zo’n groot scala aan genetische variëteit is dat ook allerlei (ongewenste) kleurslagen en varianten in de nakomelingen kunnen terugkomen.
Uruz
Het Uruz-project (genoemd naar het oud-Germaanse woord voor oeros) wil daarom hooguit drie of vier rassen gaan inzetten: de Spaanse Sayaguesa, het Italiaanse Maremmana Primitivo óf het Hongaarse steppenrund, de Texas Longhorn met wildkleur of het Portugese ras Barrosa.
Gen-editing
Door gebruik te maken van de techniek van gen-editing, waarbij genetische merkers voor (on)gewenste eigenschappen met behulp van enzymen ‘aan’ of ‘uit’ gezet kunnen worden, hoopt de stichting al binnen twee generaties een redelijk authentiek oerrund te hebben gefokt (zie foto-impressie).
Uiteindelijk doel is dat deze dieren, die volgens Kerkdijk-Otten het sluitstuk van het ecosysteem vormen, te zijner tijd in Europese natuurgebieden komen te lopen.