NieuwsEconomieFotoserie: Kalverhouderij met kas voor eendenkroos
Fotoserie: Kalverhouderij met kas voor eendenkroos
Kalverhouder Kroes (vader en zonen) uit Uddel opent vrijdag de eerse Ecoferm-kringloopboerderij. In totaal telt het bedrijf nu 3.600 rosé-kalveren, goed voor 2,5 tot 3 fte.
De nieuwe kalverstal voor 1.600 rosés in Uddel van de familie Kroes is een opvallende verschijning in het landschap.
Bovenop de stal voor 1.600 rosé-kalveren is een eendenkroosvijver gebouwd op 4.500 m2. Ook wordt de kas gebruikt voor algenkweek. Beiden worden gebruikt als veevoer. De kroos en de algen dienen als veevoer.
De biologische luchtwasser met houtsnippers neemt de hele lengte van de stal, die een afmeting van 110 bij 58 meter heeft, in beslag. Het biobed van houtsnippers zuivert geur, stof en ammoniak van de 8 kalverafdelingen beneden. De warmte uit de stallen komt weer van pas in de kas. Het dak van de stal is bijna 80 procent lichtdoorlatend. Het gesloten buizensysteem van 5 kilometer voor de algenkweek moet nog geplaatst worden in de nok.
De eendenkroos wordt in een laagje van 30 cm water gekweekt. Door dit eiwitrijke voer zelf te produceren, hoeft hij minder sojaschroot aan te kopen. De bedoeling is om 100.000 kilo eendenkroos te kweken op jaarbasis.
Aan de buitenkant is goed zichtbaar dat bovenop de kalverstal een lichte kas is gebouwd. De extra investeringen die Kroes deed voor de kas, het biobed en de sterke betonnen constructie voor het water, kostte 450.000 euro. Met de overige meerkosten erbij kwam het totale plaatje van de stalbouw-meerkosten op 1 miljoen. Kroes kreeg hiervoor 40 procent subsidie vanuit het Europees Landbouwontwikkelingsfonds.
Achterin iedere kalverafdeling zijn ventilatiegaten gemaakt. De warme lucht uit de afdelingen belandt via deze gaten in de onderdrukkamer. Vervolgens zorgen ventilatoren ervoor dat de lucht richting het biobed gaat.
De stal is uitgerust met 8 afdelingen voor 200 kalveren in verschillende leeftijden. De kalveren blijven 10 tot 11 maanden op het bedrijf, iets langer dan gangbaar. Kroes: „We hebben een welzijnsvriendelijke stal gebouwd. De dieren staan op rubberen matten die over de roostervloer zijn geplaatst. Eind januari zijn de eerste kalveren gekomen. Sindsdien hebben we nauwelijks meer last van dikke knieën, hakken en minder staartproblemen. Ik denk dat de diergezondheidskosten nu al 80 procent lager zijn.”
De ribbels zorgen voor grip, de kussentje zorgen voor comfort. Onder de roosters loopt een hellingsvloer. Urine en mest worden direct gescheiden, waardoor de ammoniakemissie beperkt wordt. De urine wordt gebruikt voor eendenkrooskweek.
De mest wordt door een schuif onder de roosters naar een centrale ondergrondse opslag geschoven. De mest wordt binnen 24 uur vergist, om gebruik te kunnen maken van zoveel mogelijk methaan in de mest.
De enorme warmwateropslagtank van 200.000 liter. De warmte wordt gebruikt op het eigen bedrijf. Ook wordt het witvleeskalverbedrijf van de buurman er mee verwarmd.
Eveneens achter de stal zijn de eerste 2 van de zeven eendenkroosvijvers aangelegd. In totaal wil Kroes buiten totaal 1,5 ha vijvers aanleggen.
Kroes houdt het liefst zoveel mogelijk in eigen hand. Zo heeft hij sinds een paar jaar een eigen overdekte voeropslag van 78 bij 40 meter waar alle grondstoffen zoals maïs, soja en opgeslagen liggen. De inkoop doet hij allemaal zelf. Ook de afzet van de kalveren regelt hij zelf.
Achter de nieuwe stal is de biogasopslag van 5.000 kuub.
In de technische ruimte staan de turbinemotoren, waarmee de energie opgewerkt wordt. Kroes levert energie voor 200 huishoudens terug aan het net, de rest gebruikt hij zelf. Voor de mestvergisters, turbinemotoren en warmtewisselaar (investering: 1 miljoen euro) ontvangt Kroes 35 procent subsidie. De vergisters zijn allemaal overdekt gebouwd, in de achterste tien meter van de stal. „De bouwkosten voor de stal zelf bedragen 1 miljoen euro. „Als het concept werkt zoals we bedacht hebben, verdienen we er geld mee. We hebben heel veel zelf bedacht, gebouwd en bijgestuurd. Dat is een proces van ruim 7 jaar geweest.”
Bij de bouw van de stal is veel aandavht besteed aan landschappelijke inpassing. Zo is aan de zijkant de stal een talud van ruim 2,5 meter aangelegd en ingeplant.
Ook in de voorgevel van de stal is door middel van een houtconstructie geprobeerd de massaliteit van de stal te doorbreken.
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste nieuws uit de melkveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Melkvee.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.