Bijna 100 nieuwe plasdrassen voor weidevogels in Overijssel
Het aanleggen van een plasdrasgebied betekent in sommige gevallen dat het gebied opnieuw ingericht moet worden. Denk daarbij aan oevers afschuinen of de toplaag vrezen. Daarnaast hoort bij elke plasdras een pomp (in nagenoeg alle gevallen met zonnepanelen), die ervoor zorgt dat het water in de plasdras gepompt wordt. De plasdrassen zijn aangelegd in negentien weidevogelgebieden verspreid over de provincie.
In enkele van deze gebieden is hoogwaterpeil gerealiseerd, wat betekent dat het peil in de sloten hoger is dan het omringende waterpeil. Hoogwaterpeil omvat vaak meerdere percelen, waardoor er op enkele locaties met buizenstelsels en stuwen gewerkt wordt.
Speciaal kruidenmengsel
Naast vernatting zijn er bij de plasdrasgebieden ook kruidenrijke gaslanden ingezaaid. Kruidenrijk grasland zorgt voor voedsel voor de weidevogels doordat de kruiden insecten aanleggen. De ingezaaide mengsel zijn speciaal voor weidevogelkuikens ontwikkeld. Het mengsel bevat kruiden die een open en insectenrijke vegetatie bieden.
Nesten beschermen
Om te voorkomen dat vossen bij de weidevogelnesten komen hebben de collectieven vele kilometers raste aangeschaft. Die rasters worden geplaatst op percelen waar veel broedende weidevogels uitgerasterd kunnen worden. Ook worden speciale rasters toegepast om afzonderlijke nesten uit te rasteren. Dit wordt vooral bij wulpen ingezet en verhoogt het uitkomstsucces van de nesten. Tot slot hebben de collectieven zeven weidevogeldrones aangeschaft, waarmee nesten en kuikens opgespoord kunnen worden om ze zo nog beter te kunnen beschermen.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Brandhof Natuur, Platteland