Geen gevolgen afschaffen quotum
Managementconsultancybureau Ernst & Young heeft een aantal experts, waaronder Joost Pennings en Michiel de Haan van Wageningen Universiteit, geraadpleegd over de toekomst van de melksector in de EU. Deze experts waren het erover eens dat de afschaffing van melkquotum geen significant effect zal hebben op de concurrentiepositie van Europa op de wereldmarkt. Belangrijker voor deze concurrentiekracht is het verschil tussen de kosten van melkproductie in Europa en die in andere delen van de wereld. Het rapport stelt dat een groter deel van de Europese melk verwerkt wordt tot innovatieve producten met een hoge marge. De afschaffing van melkquotum geeft daarbij ruimte voor meer innovatie.
Volatiliteit
De experts waren het erover eens dat prijsvolatiliteit een belangrijke dreiging vormt voor de melksector. Zij zien een oplossing in een beter ontwikkelde termijnmarkt, waar boeren hun prijs kunnen hedgen. Ze denken niet dat een opkoopsysteem een goed beleidsinstrument is om prijsschommelingen tegen te gaan. Pennings stelt zelfs dat een dergelijk systeem de werking van een termijnmarkt zal verstoren, waardoor hedging ook niet goed werkt.
Producentenorganisaties
Men is het er ook over eens dat de winstverdeling in de zuivelketen nadelig uitpakt voor de melkveehouders. Producentenorganisaties, die in het nieuwe GLB worden geïntroduceerd, kunnen een geschikt instrument zijn om boeren een sterkere onderhandelingspositie in te laten nemen.