3 Tips om de lasagnekuil optimaal te conserveren
Goede bacteriën zetten suikers in kuilgras om in melkzuur en zorgen zo voor een goede conservering. Hoe beter dat lukt, hoe meer eiwit en voederwaarde in kuilgras behouden blijft. Voorwaarde is dat er tijdens en na het conserveringsproces geen lucht en/of zuurstof bij het gras komt. Dat is bij een lasagnekuil natuurlijk niet te voorkomen, want het plastic zal er toch af moeten. Wel kun je op deze drie manieren de inlaat van lucht en ongewenste bacteriën voorkomen.
- Kuilfolie er korte tijd af
Door de snede die er al zit zo kort mogelijk bloot te stellen aan lucht, beperk je zo veel mogelijk verliezen. Haal het plastic er daarom zo snel mogelijk af en doe het plastic er zo snel mogelijk weer op als de nieuwe snede er in de kuil zit.
- Plastic goed laten drogen
Als de kuil open gaat, zit er vocht aan de onderkant van het plastic. Hier kunnen gemakkelijk ongewenste bacteriën en schimmels in terecht komen die mee de kuil in gaan als het plastic over het gras gaat. Door het vocht goed te laten drogen, beperk je dit.
- Beginnen met aanrijden vanaf de eerste laag nieuw gras
Laat de toplaag van de snede die er al zit met rust. Met het aanrijden van de toplaag, worden via de banden van de trekker of shovel vuil en ongewenste bacteriën in het geconserveerde kuilgras gebracht. Het advies is om te beginnen met aanrijden vanaf de eerste dunne laag nieuwe laag gras. Bij het risico op broei kun je een laagje kaliumsorbaat aanbrengen. Dit remt de ontwikkeling van gisten en schimmels die broei veroorzaken.
3 Tips voor een geslaagde lasagnekuil
- Laat het plastic er zo kort mogelijk af
- Laat het condens op het plastic zo goed mogelijk drogen
- Pas aanrijden vanaf de eerste laag nieuw gras
Kwaliteit en voederwaarde behouden onder het plastic
Als het plastic weer op de kuil zit, is het zaak dat de pH zo snel mogelijk daalt. Hoe sneller de pH-daling, des te sneller is de kuil stabiel en dan krijgen ongewenste bacteriën (die o.a. boterzuur produceren of eiwit afbreken) geen kans zich verder te ontwikkelen. Minder slechte bacteriën betekent minder DS-, eiwit en voederwaardeverlies en dus meer kwaliteit die overblijft voor de koe. Met kuiltoevoegmiddel Ecosyl breng je een miljoen krachtige MTD/1 melkzuurbacteriën in iedere gram kuilgras. Die zetten de suikers om in melkzuur en doen de pH razendsnel dalen. De kuil is zo snel stabiel en daarnaast is melkzuur extra smakelijk voor de koe, waardoor ze het ruwvoer beter opnemen.
In een lasagnekuil adviseert Bos om in de onderste snede (vaak de eerste snede) enkel melkzuurbacteriën toe te voegen. De volgende snedes die er op gekuild worden, zorgen voor voldoende gewicht. In de toplaag kan het zinvol zijn om een broeiremmer zoals Ecocool te gebruiken. Dit is een combinatie van krachtige melkzuurbacteriën die de conserveringe verbeteren én azijnzuurbacteriën die broei beperken bij uitkuilen.