Onderzoek naar braakstroken in gebied Noardlike Fryske Wâlden gaat door
Omdat het vorig jaar een relatief koud en nat voorjaar was, wordt het onderzoek naar braakstroken dit weidevogelseizoen herhaald. Op deze manier kan het effect over meerdere jaren worden gemeten. Ook gaan de onderzoekers van Altenburg en Wymenga (die het onderzoek in opdracht van Noardlike Fryske Wâlden en provincie Fryslân uitvoeren) kijken of de gezenderde kievitten van vorig jaar terugkeren naar de braakstroken.
De braakstroken liggen rond Oentsjerk, Kollum, Driezum, Lekkum, Kollumperpomp en de Wynserpolder. Vrijdag 13 mei werd de Friese gedeputeerde Douwe Hoogland uitgenodigd om te kijken hoe het met het onderzoek gaat in de Wynzerpolder.
Potvallen en gps-zenders
Deze maanden meten de onderzoekers met zogenoemde potvallen wekelijks het aantal insecten op de braakstrook en in het nabijgelegen grasland. Een aantal volwassen kieviten is voorzien van een gps-zender waarmee de onderzoekers het terreingebruik en gedrag van deze families in kaart brengen. Daarnaast wordt het aantal alarmerende, van het nest vliegende, kieviten op percelen met een braakstrook én zonder braakstrook geteld. Ook controleren de onderzoekers of de gezenderde vogels daadwerkelijk kuikens hebben.
Meer insecten
Uit het onderzoek van vorig jaar blijkt dat een braakstrook een vertragende invloed heeft op de vegetatieontwikkeling. Daarnaast is zowel het aantal als het totaalgewicht van de grote geleedpotigen (onder andere spinnen en insecten), voedsel voor kievitkuikens, in braakstroken hoger dan op aangrenzend grasland.
Uit dit onderzoek blijkt ook dat ouders van kievitkuikens aan het begin van de kuikenperiode bovengemiddeld vaak gebruik maken van de braakstrook. Vooral in de periode waarin kuikens nog relatief klein zijn bevinden families zich relatief vaak op braakstroken. In de steekproef van gevolgde kievit-families, hadden kuikens uitgekomen op een perceel met braakstrook echter geen significant hogere uitvliegkans dan kievitkuikens uitgekomen op een referentieperceel.
Het volledige onderzoeksrapport is te lezen op de website van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Noardlike Fryske Walden
Bron: Noardlike Fryske Walden