Robuuste koeien fokken voor gezondere melk

Hierin zijn alle resultaten samengevat.
Vetzuursamenstelling en energiebalans
Er zijn methoden ontwikkeld om aan de hand van de vetzuursamenstelling van de melk gedetailleerde informatie te krijgen over zowel de melkkwaliteit als over de energiebalans van de koe. De energiebalans geeft aan hoeveel energie een koe gebruikt voor de melkproductie, en hoeveel energie ze overhoudt voor zichzelf. Aan het infrarood profiel van de melk is dat af te lezen. "De uitdaging is om voor een toenemend aantal consumenten melk te produceren die rijk is aan gezonde vetzuren, met koeien die lang gezond blijven", legt Roel Veerkamp uit, verbonden aan Wageningen UR Livestock Research en Wageningen University. Daarom richtte het onderzoek zich ook nadrukkelijk op het fokken van koeien die én kwalitatief goede melk produceren én robuust zijn.
Gegevensuitwisseling over voeropname
Binnen RobustMilk zetten onderzoekers uit vijf Europese landen samen een database op waarin ze fenotypische metingen met elkaar deelden. Ze ontwikkelden ook samen statistische modellen om betrouwbaar en goedkoop inzicht te verschaffen in de genomische gegevens die van belang zijn bij het fokken van robuuste koeien. De ontwikkelde methodologie wordt ondertussen al door fokkerijorganisaties gebruikt om effectiever te fokken
Samenwerking uitgebreid
‘Robuust’ wil natuurlijk niet alleen zeggen dat een koe verstandig met haar energie omspringt. Robuuste melkkoeien zijn gezond, vruchtbaar, economisch rendabel, kunnen zich makkelijk aanpassen aan nieuwe veehouderijsystemen en zijn fit, zodat het gebruik van medicatie beperkt wordt. "Veel melk ten opzichte van de hoeveelheid voer, maar dan natuurlijk ook weer meewegend dat de koe niet te veel lichaamsvetten afbouwt", legt Veerkamp uit. Om in fokprogramma’s ook de voerefficiëntie mee te nemen (naast melkkwaliteit en energiebalans van de koe) zijn veel dure voeropname gegevens nodig, zo bleek tijdens RobustMilk. "Dat is inmiddels opgepakt door een internationaal consortium onder leiding van Wageningen UR", zegt Veerkamp. "Naast de partners uit RobustMilk hebben zich nog meer partijen aangesloten. Aan dit project, genaamd Global Dry Matter Initiative, werken vijftien partijen mee uit tien landen, waaronder ook Australië, Nieuw-Zeeland, Canada en de Verenigde Staten van Amerika."
Resultaten RobustMilk gebundeld
In juli 2013 zijn de resultaten van RobustMilk gebundeld in de wetenschappelijke journal Advances in Animal Biosciences. De titel van de publicatie (binnenkort beschikbaar via Open Acces) is ‘ROBUSTMILK - Innovative and Practical Breeding Tools for Improved Dairy Products from More Robust Dairy Cattle’.

Tekst: Erik Colenbrander
Ervaren freelance vakjournalist (52), opgeleid als ingenieur melkveehouderij en van jongs af aan gefascineerd door de boerenwereld en in het bijzonder de melkveehouderij en het weer. Met veel plezier richt ik me de laatste jaren ook op de akkerbouw, in het kader van een 'leven lang leren'.
Tekst: Wageningen Livestock Research