Gijmink realiseert flink hoger vet en eiwit met zwaardere eerste snede
Gemiddeld steeg het vetgehalte op het bedrijf met 0,13 procent en het eiwitgehalte met 0,10 procent. Ook de melkproductie steeg.
Harold Gijmink geeft aan bewust te sturen op het vet- en eiwitgehalte, om zo meer melkgeld te ontvangen. Meer vet en eiwit leveren gaat wordt niet ‘gestraft’ op de fosfaatproductie.
Veel gras
Vooral op ruwvoergebied heeft de veehouder zijn eigen visie. Het rantsoen bestaat voor 80 procent uit (gras)kuil. Hij streeft naar gras met goede kwaliteit met een hoog aandeel darm verteerbaar eiwit. De eerste snede wordt gerust wat zwaarder gemaaid. Zo kunnen ze het hele jaar door eerste snede voeren. De daaropvolgende sneden worden korter gemaaid, binnen een vierweeks maairegime. Om de gehaltendip in de zomer te beperken, krijgend de koeien een zo constant mogelijk aanbod van vers gras. Concreet betekent dit, elke dag een vers perceel.
Gijmink zegt ook flinke vooruitgang te hebben geboekt op het gebied van gezondheid en vruchtbaarheid. Dit komt vooral door het beter monitoren. Zo werd er geïnvesteerd in oorsensoren. De voeropname bij de droge koeien steeg, wat tot minder problemen leidt tijdens en na het afkalven. Het aantal dagen in lactatie nam daardoor af.
Agroscoopbokaal
Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen beoordelen. De specialisten van ForFarmers en Reudink hebben toegang tot deze cijfers, zodat zij klanten effectief kunnen begeleiden. Jaarlijks reikt ForFarmers in de sectoren melkvee, melkgeiten, vleesvee, loonwerk, varkens, legpluimvee, vleespluimvee en biologisch de Agroscoopbokaal uit aan een ondernemer die volgens het voerbedrijf uitzonderlijk en duurzaam heeft gepresteerd.