Stoppersregeling: Eenmalig honderd procent vergoeding voor productiewaarde
Reageren kan tot 13 juni van dit jaar via de website Overheid.nl. 'De landbouwsector heeft de afgelopen decennia veel reducerende maatregelen genomen, er liggen echter nog steeds grote opgaves voor de sector. In gebieden waar de opgave voor emissiereductie en natuurherstel het grootst zijn wordt met ondernemers gekeken naar de mogelijkheden om te innoveren, extensiveren, verplaatsen of om te schakelen naar alternatieve vormen van landbouw. Daarnaast willen de ministers ondernemers die overwegen te stoppen, financieel ondersteunen', schrijft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
'Aantrekkelijk'
Met de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (LBV) kunnen melkvee-, varkens- en pluimveehouders hun bedrijf of een locatie ervan vrijwillig en met subsidie beëindigen. 'De te verlenen subsidie bestaat uit een marktconforme vergoeding van 100 procent voor de door te halen productierechten én een vergoeding van 100 procent voor het waardeverlies van de productiecapaciteit (forfaitair).'
In eerdere stoppersregeling, de sanering varkenshouderijen, werd 65 procent van het waardeverlies van de productiecapaciteit vergoed. Ook volgende regelingen zullen geen honderd procent vergoeding opleveren, waarschuwt LNV alvast. 'Volgende openstellingen van de voorliggende regeling zullen per definitie minder aantrekkelijk zijn.' Reageren op de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (LBV) kan via de wbesite van de overheid.
Er zijn voorwaarden. 'De LBV is een generieke regeling om stikstofdepositie te verminderen. Om in aanmerking te komen voor subsidie moeten melkvee-, varkens- en pluimveehouders (onder meer) voldoen aan een landelijke drempelwaarde voor stikstofdepositie. We ontwikkelen een online tool zodat ondernemers kunnen zien of zij aan de drempelwaarde voldoen', schrijft het ministerie.
Piekbelasters
De andere stoppersregeling die open wordt gesteld en waarop kan worden gereageerd is de 'tweede tranche van de Maatregel gerichte aankoop en beëindiging' (MGA-2). Deze regeling geeft provincies de mogelijkheid om 'piekbelasters' gericht aan te kopen of te laten beëindigen. 'Door piekbelasters gericht aan te kopen of te beëindigen kunnen provincies doelgericht stikstofdepositie verlagen daar waar dat het hardst nodig is', schijft het ministerie van LNV.
Alle veehouderijsectoren kunnen deelnemen aan de MGA-2. Een belangrijke voorwaarde is dat de depositie vanuit een veehouderij op een overbelast Natura 2000-gebied groter is dan de drempelwaarde voor dat betreffende Natura 2000-gebied. Het ministerie: 'Ook voor de MGA-2 ontwikkelen we een online tool zodat ondernemers kunnen zien of zij voor een Natura 2000-gebied aan de drempelwaarde voldoen en daarmee in aanmerking komen voor de MGA-2.' Reageren op de regeling kan via de website van de overheid.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Joyce Kuster
Bron: Ministerie van LNV