Topvoer: nieuw ruwvoerplatform voor melkveehouders
Ruim 10 jaar kregen melkveehouders via Topkuil informatie aangeboden rondom het gras- en inkuilmanagement. De Topkuilcompetitie werd een begrip. Elk jaar konden melkveehouders met elkaar wedijveren wie de beste voorjaarskuil had. Maar wat nog belangrijker is, veehouders konden van elkaar leren.
Na 10 jaar Topkuil luidde de conclusie dat het tijd werd voor iets anders op ruwvoergebied, een vernieuwend concept waarbij niet alleen gras, maar ook andere ruwvoergewassen centraal staan. Dit leidt tot de introductie van Topvoer. Op dit platform worden artikelen, foto- en videoseries gedeeld binnen de subthema’s: Bodem en Bemesting, Gewas, Oogst en Voeren.
Topvoercoach
Binnen het platform Topvoer wordt de Topvoercoach geïntroduceerd. De Topvoercoach is een persoon, maar niet steeds dezelfde persoon. De Topvoercoach heeft als doel om melkveehouders verder te helpen met vragen op het gebied van ruwvoer. Dit bestaat uit twee onderdelen: Praktijkcases en beoordeling kuilanalyses.
-
Praktijkcases
Bij de praktijkcases kunnen veehouders met vragen komen rondom ruwvoer. Door een aantal praktijkcases uit te lichten en daar verslag van te doen, helpen we de betreffende veehouder, maar ook alle andere veehouders verder bij het verbeteren van hun ruwvoermanagement.
Hoe gaat de Topvoercoach te werk bij de praktijkcases? Eerst wordt een oproep gedaan. Veehouders kunnen zich aanmelden voor een casus waar ze graag de Topvoercoach bij willen hebben. Vervolgens wordt de casus alvast geschetst en verschijnt een artikel op Melkvee.nl. Melkveehouders en andere bezoekers van de website kunnen op deze casus reageren en hun adviezen/ervaringen/meningen delen. Binnen het platform MelkveePraktijk is hier al ervaring mee opgedaan. Klik hier voor een voorbeeld. https://www.melkvee.nl/artikel/449977-heeft-dichtleggen-snijvlak-kuil-na-uitkuilen-zin/
De vervolgstap is dat de Topvoercoach met de betreffende veehouder in gesprek gaat. Dit gesprek wordt opgenomen op video, die verschijnt op Melkvee.nl.
-
Kuilanalyses
Bij het onderdeel kuilanalyses kunnen veehouders in het najaar hun kuilanalyses aanmelden en daarbij hun vragen stellen. Een selectie van deze kuilanalyses en de bijbehorende vragen worden beoordeeld door de Topvoercoach.
Hoe gaat de Topvoercoach te werk met kuilanalyses? Als straks de kuilanalyses weer binnen komen, worden melkveehouders opgeroepen om hun kuilanalyse met bijbehorende vragen te mailen naar de redactie van Agrio. Dit kunnen de analyses van alle soorten snedes zijn, ook van maïskuilen. De redactie stuurt een selectie van de kuilanalyses naar de Topvoercoach. De Topvoercoach beoordeelt vervolgens de analyses en neemt zo nodig contact met de betreffende veehouders voor aanvullende vragen. Vervolgens geeft de Topvoercoach een verklaring/advies. Hiervan wordt verslag gedaan in de vorm van foto en/of video.
Het onderdeel kuilanalyses wordt nog nader uitgewerkt. Mogelijk dat (een deel van) de ingestuurde kuilen een rapportcijfer krijgen. Ook wordt er nog gekeken naar mogelijkheden om het insturen van de kuilen te stimuleren. Dit zal te zijner tijd verder gecommuniceerd worden.