Koetoilet vangt in proef een derde urine per koe per dag op
In totaal loosden 16 melkkoeien tijdens de meetperiode van ruim 20 maanden bijna 100 kuub urine in het toilet. Dit zijn 52631 ‘plasjes’ in 605 dagen. Door de directe opvang onder de staart heeft het koetoilet een vrij zuivere urinefractie. Dit vermindert de ammoniakemissie volgens onderzoekers van Dairy Campus met dertig tot veertig procent.
De voorlopige emissiefactor van 8,4 kilo ammoniak per dierplaats per jaar, die in juni 2021 gepubliceerd is, komt daarmee redelijk overeen met wat er op Dairy Campus gemeten wordt. Dit jaar wordt aan de hand van de resultaten de definitieve emissiefactor bepaald.
Drie technieken
Dairy Campus onderzoekt verschillende oplossingen voor (bestaande) melkveestallen om de emissies van ammoniak en broeikasgassen te verminderen. Een daarvan is het koetoilet. Ook onderzoekt Dairy Campus een doorlaatbare vloer genaamd de Zeraflex vloer. Met dat systeem wordt alle urine opgevangen, maar de scheiding is minder goed en minder snel dan bij de koetoilet. Als laatste wordt ook onderzoek gedaan naar een rubberen vloer. Die vloer heeft afvoergoten en gaten. Hierbij komen echter meer vezeldeeltjes (organische stof) met de dunne fractie in de kelder terecht.