Dairy Campus test trekker op biogas

De naam “dual fuel” geeft duidelijk aan dat meerdere soorten brandstof gebruikt kunnen worden. Valtra is de eerste trekker fabrikant die biogas trekkers seriematig wil gaan bouwen.
Ervaring
Het huidige Biogas Trekker project is niet het eerste onderzoek van Valtra met biobrandstoffen. Veel onderzoek en ontwikkeling, alsmede het testen met alternatieve brandstoffen is gedaan in Europa en Brazilië. Al in 1970 deed Valtra ervaring op met houtgas gestookte tractoren. In 1980 kwam de ethanol trekker. In 2010 werden twee lijnen ingezet: de nieuwe toepassing van ethanol in dieselmotoren en het gebruik van biogas in diesel motoren. De nieuwe “dual fuel” is nu productierijp. In deze motor kan diesel, biodiesel, aardgas en biogas gebruikt worden.
Bedrijfseconomisch interessant?
AgriTech b.v. neemt deel in dit project. De Dairy Campus zal onderzoek doen of de inzet van deze trekker op een gemiddeld boerenbedrijf economisch interessant is. In het project neemt ook de gemeente Leeuwarden deel.
Technische werking
In de trekker zijn gastanks ingebouwd voor de opslag van het biogas. De basis trekker blijft verder 100% in tact. Op de motor is een tweede common rail injectiesysteem opgebouwd. Deze zorgt voor de injectie van het gas. De inspuiting van diesel zorgt voor de zelfontbranding van het mengsel. Bij een mengverhouding van 15% diesel en 85% biogas bereikt de motor haar maximaal vermogen. Het maximum koppel neemt zelfs nog een fractie toe. Middels een schakelaar kan de bestuurder kiezen uit het rijden op dual fuel of alleen diesel. Prestaties zijn verder 100% vergelijkbaar met de standaard motor. Ook het rijden en de bediening van de trekker kennen geen verschillen.