Live-uitzending 9 mei: De kracht van vers gras
In een markt waar krapte de boventoon voert, is het optimaal verwaarden van eigen voer de beste manier om de kostprijs beheersbaar te houden en de melkproductie op peil. Marcel Grondman uit Witharen (OV) bespaart wekelijks 1.000 euro aan krachtvoer door het voeren van vers gras. Tijdens de uitzending van Melkvee.nl krijgen we een inkijkje in zijn bedrijf en vertelt hij de kijkers wat de voor- en nadelen zijn van stalvoedering, welke aanpassingen hij heeft gedaan aan zijn grasmanagement en wat hem dat uiteindelijk financieel heeft opgeleverd. Na het tonen van de bedrijfsvideo hebben we live contact met Marcel en is er voor de kijkers gelegenheid vragen te stellen.
Samenstelling grasland
Eén van de deelnemers aan het ronde tafelgesprek is MarkJan Vink, ruwvoerspecialist bij Barenbrug. Hij gaat tijdens de live uitzending in op de invloed van het grasmengselkeuze op de opbrengst, grasopname en lengte van het groeiseizoen. Ook komt hij met tips hoe boeren in kunnen spelen op de weersomstandigheden, zodat zij bij verschillende weersomstandigheden toch in staat zijn om het gras vers te houden. De hoge kunstmestprijzen maken dat veehouders op zoek gaan naar manieren om kunstmest te besparen zonder dat de grasopbrengst daar direct onder te lijden heeft. Het gebruik van klaver zou een oplossing kunnen zijn, dit vraagt echter wel om een andere bemestingsstrategie. Tijdens het tafelgesprek legt Vink uit welke rol klaver kan spelen op een bedrijf en hoe boeren efficiënt met klaver kunnen werken.
Geld verdienen met vers gras
Sjon de Leeuw, adviseur management en strategie, bij PPP Agro Advies, wil tijdens het rondetafelgesprek boeren bewust maken van de waarde van vers gras. De Leeuw stelt: „Vers gras is nog nooit zo waardevol geweest als dit jaar.” Hij gaat daarbij met name in op de verliezen die geleden worden door gras in te kuilen in plaats vers te voeren. Tevens geeft hij tips en uitleg over het combineren van stalvoedering met beweiding. Door aanpassingen te doen in het management kunnen veehouders geld maken van vers gras. Welke aanpassingen daarvoor nodig zijn en wat dat uiteindelijk op kan leveren kunnen jullie 9 mei horen wanneer De Leeuw aanschuift voor het ronde tafelgesprek over vers gras.
Stalvoedering en beweiding een prima combinatie
Ron van Laar, eigenaar van Van Laar Techniek, ziet in het voeren van vers gras vele mogelijkheden om vorm te geven aan de eiwittransitie. Het voeren van voldoende vers gras kan het gebruik van soja en andere eiwitbronnen overbodig maken. De kwaliteit van het vers gras speelt daarbij een grote rol. Van Laar is van mening dat: Het voeren van kuilgras gedurende het grasseizoen tot een minimum beperkt kan worden mits het (grasland)management op orde is. Enkele managementmaatregelen die aan de orde zullen komen zijn: het creëren van groeitrappen in het gras, vroeg beginnen met groen gras en het uitrijden van kleinere hoeveelheden mest. Hoe boeren er met deze ingrepen voor kunnen zorgen dat zij voldoende vers gras van goede kwaliteit tot hun beschikking hebben vertelt Van Laar op 9 mei.
Live deze uitzending volgen? Klik hier en meld je aan!
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Ron van Laar, Barenbrug