Verkoop vooral via familie en vrienden
Syrische zuivelproducten van warme melk uit Megchelen
„Azad is met een neef in het dorp hier verderop begonnen met het maken van Syrische kaas, maar die boer stopte ermee. Wij hebben in 2015 een nieuwe melkveestal gebouwd en de oude kwam op dat moment leeg te staan. Zodoende konden ze hier verder”, aldus Leonie Bramel van maatschap Bramel-Krebber die de ruimte ook vanwege haar maatschappelijke betrokkenheid aanbod.
Ondernemend
„Azad woont in ’s-Heerenberg, maar zijn neef in Twello. Voor hem werd de afstand uiteindelijk te groot. Zeker als je je bedenkt dat wij om 5.30 uur en 17.30 uur melken en de kaas en de andere zuivelproducten worden gemaakt van de warme melk. Hij bleef wel eens overnachten, maar uiteindelijk is hij verder gegaan bij een boer in Twello. Beiden zijn ondernemende types. Azad is hier gemiddeld een dag per week, maar doet er nog van alles naast. Hij had in Syrië ook een eigen onderneming in interieurdesign met onder meer ook een vestiging in Saoedi-Arabië.” Bramel en Krebber stelden de ruimte stelden de ruimte beschikbaar, waarna Hussein zijn eigen tobbe aanschafte om kaas te maken. „We hebben vervolgens wel de rvs-leidingen laten aanleggen. Azad heeft inmiddels ook een deel van de nieuwe stal in gebruik. We doen alles in overleg en evalueren regelmatig met elkaar hoe het gaat.”
In overleg
Om de melk voor de Syrische producten beschikbaar te stellen moesten Bramel en Krebber, die ook als inkoper bij zoetwarenfabrikant Royal Fassin werkt, in overleg met FrieslandCampina. Zij neemt immers als coöperatie alle melk af van de 120 melkkoeien. „Maar via de buitendienstmedewerker van FrieslandCampina hebben wij dat uiteindelijk kunnen regelen.” Bramel schat dat er zo’n 10.000 liter en daarmee iets meer dan 1 procent van de 900.000 liter melk naar de productie van de Syrische producten gaat. In totaal gaat het om zo’n 120 kazen op jaarbasis, die echter in blokken wordt verkocht.
Geschikt om te bakken
„Voor een kilo Nederlandse kaas heb je tien liter melk nodig, voor de Syrische kaas ligt die verhouding anders. De Syrische kaas is heel geschikt om in gerechten te verwerken en om te bakken. Het is een zachte kaas met bijvoorbeeld komijn, maar Azad maakt er ook een soort van draadjeskaas van.” Naast kaas maakt Hussein ook yoghurt en geklaarde boter. Die boter is heel geschikt om mee te bakken, vertelt Bramel, die tot een aantal jaren geleden ook als intercedente bij een uitzendbureau werkte. „Hij wordt na het draaien van de boter eerst nog een keer verwarmd zodat het eiwit omhoogkomt, dat eraf wordt geschept. Vervolgens blijft alleen nog het vet over. Daarom kun je die beter heel sterk verhitten, zonder dat het verbrandt.”
Inheemse bloemenzee
Ook op een andere manier tonen Leonie en haar man Hein zich maatschappelijk betrokken, namelijk met een ‘inheemse bloemenzee’ voor particulieren op hun grond. Om die reden startten zij met het concept ‘Bloem, Bij & meer. „Wij zijn een grondgebonden melkveebedrijf en hebben grond over om andere dingen mee te doen. Om de biodiversiteit om meer vogels en insecten te trekken, zijn we in 2018 begonnen met Bloem, Bij en meer. Burgers kunnen geld doneren en daarvoor wordt een vierkante meter grond omgezet in een inheemse bloemenzee. De gesponsorde oppervlakte wordt door ons nog verdubbeld.”
Daken voor zonnepanelen
Daarnaast stellen Bramel en Krebber ook hun daken beschikbaar voor het duurzaamheidsproject in Megchelen om er zonnepanelen op te plaatsen voor de burgers via het postcoderoosproject.
Dat ze hun bedrijfsactiviteiten op diverse manieren hebben uitgebreid en daarmee het bedrijf veelzijdiger heeft wellicht ook zijn positieve effect op hun opvolgers. Twee van hun vier dochters hebben namelijk aangegeven het bedrijf eventueel te willen overnemen.
Open dag
Om de Syrische zuivelproducten en hun initiatief voor meer biodiversiteit bij een breder publiek onder de aandacht te brengen, houdt Bloem, Bij & meer op zaterdag 23 april een open dag van 11.00 tot 15.00 uur. Dan is er ook een stand met de Syrische zuivelproducten, zijn er rondleidingen, wordt er gezaaid voor de inheemse bloemenzee en gaan de koeien om 12.00 uur naar buiten voor de traditionele koeiendans. Ook voor kinderen er het een en ander georganiseerd.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Bloem, Bij, meer