
Belang van goed ruwvoer
“Goed gras is erg waardevol, zeker nu”
Allard Jukema, productmanager bij Corteva Agriscience, kijkt vooruit naar grasseizoen 2022.

Terugblik grasseizoen 2021
Na drie droge voorjaren in 2018, 2019 en 2020 was het voorjaar van 2021 een totaal andere. Het was koud en nat. De eerste helft van april kwam de temperatuur slechts op twee dagen boven 10°C uit. Het neerslagtekort van de voorgaande jaren was op de meeste plaatsen helemaal weggewerkt. Rond Koningsdag waren een klein aantal veehouders aan het inkuilen, maar de overgrote meerderheid heeft de eerste snede pas eind mei/ begin juni ingekuild. Dat is zo’n 3-4 weken later dan gemiddeld.
De ruwvoer opbrengst en kwaliteit viel tegen
Door het groeizame weer konden de ruwvoervoorraden weer worden aangevuld. Helaas liet de kwaliteit te wensen over. “De eerste snede was gemiddeld laag in VEM en eiwit. Daardoor was het puzzelen met het voer dit winterseizoen, er moest flink gecorrigeerd worden. Gelukkig waren de zomerkuilen over het algemeen beter en kon de maisoogst in het najaar nog wat recht trekken”, vertelt Jukema.
Controleer uw percelen op onkruid
In de periode voor de eerste snede vinden de meeste behandelingen tegen onkruid plaats. Voor een effectieve werking is groeizaam weer het beste. De onkruiden nemen de middelen beter op en de middelen werken dan het beste. Voor ridderzuring moet het overdag niet kouder zijn dan 13-14 graden. Voor overige onkruiden ligt de grens bij ongeveer 10 graden.
Het loont om de percelen nu te contoleren, eventueel in aanwezigheid van een adviseur. Controleer percelen op onkruiddruk en voer indien nodig een correctiebespuiting uit. Allard Jukema: “Melkveehouders gaan gras vaker als een echte teelt zien. Het besef dat de kwaliteit van grasland veel invloed heeft op de eiwitopbrengst en bedrijfsresultaten groeit. Gras met een hoog percentage goede grassen en niet te veel onkruid is daarom de beste uitgangssituatie en komt zowel opbrengst als de voederwaarde ten goede.”
De negatieve invloed van onkruiden in grasland
Onkruid verlaagt het eiwitgehalte, de VEM en de opbrengst. De voederwaarde en drogestofopbrengst van onkruiden is lager dan die van gras. Enkele onkruiden is nog wel oké, maar ze vermeerderen zich waardoor ze de kwaliteit en opbrengst negatief gaan beïnvloeden. Het onkruid neemt vocht en voedingsstoffen uit de bodem weg, wat ten koste gaat van de grasgroei. Ook groeien de onkruiden bovengronds over het gras heen, wat de fotosynthese en groei van het gras belemmerd.
Veel voorkomende onkruiden in grasland
Onkruiden die het vaakst voorkomen in grasland zijn: ridderzuring, paardenbloem, muur, distel, herderstasje en kruipende boterbloem.
Belang van goed ruwvoer
Ruwvoer is het goedkoopste voer in het rantsoen en corrigeren met duurder krachtvoer is minder nodig. Praktijkonderzoek laat zien dat onkruidbestrijding een tot 20% hogere opbrengst geeft.
Voederwaarde vergelijking gras en onkruid door ‘Oosterbeek’
Goed weidegras bevat (in vergelijking met onkruid):
- Meer VEM en DVE: met minder krachtvoer een hogere melkproductie.
- Veel meer structuur: meer pensprikkeling waardoor het voer beter wordt benut.
- Meer droge stof: de volle koeienmaag bevat meer voedingswaarde met als resultaat een hogere melkproductie.
‘Zorg voor een hoge opname en benutting van uw eigen graskuil, goede conservering is belangrijker dan ooit’
Conservering van uw graskuil
Met kwalitatief goed gras bent u nog niet klaar. Voor een goede opname en benutting van uw graskuil is aandacht voor conservering van groot belang. De inkuilspecialisten
van Pioneer (onderdeel van Corteva Agriscience) delen 8 tips om goed uitgangsmateriaal te krijgen en te behouden:
- Zorg voor een goede afstelling van de machines om ruw as (grond en mestdeeltjes) en zodoende boterzuur zoveel mogelijk te voorkomen.
- De aanvoerroute naar de kuil dient schoon en verhard te zijn. Begin met een schone plaat en maak gebruik van gasdichte onderfolie en nieuw plastic om de meesleep van gronddeeltjes in de kuil te voorkomen.
- De machinist op de kuil is bepalend voor de snelheid van inkuilen. Goed verdichten is cruciaal voor een snelle conservering en om broei te voorkomen. Het gewicht moet minimaal de helft van de aanvoersnelheid/ uur zijn. Dus een aanvoer van 30 ton/uur betekent minimaal 15 ton gewicht op de kuil. Zorg voor een harde bandendruk van > 2 bar.
- Streef voor de eerste snede naar een drogestofgehalte van 35-45%, laat het niet te droog worden.
- Maak de kuil zo snel mogelijk dicht na het inkuilen, om de intreding van zuurstof en hierdoor verliezen te voorkomen.
- Streef naar een voersnelheid van minimaal 1,5 meter/week.
- Gebruik een inkuilmiddel van Pioneer dat past bij de omstandigheden. Bekijk het positioneringskaartje op de tweede pagina van dit leaflet.
- Zorg voor een recht snijvlak om de intreding van zuurstof bij uitkuilen te beperken.
Proefresultaten Pioneer 1188 in voorjaarsgras met 36% DS
Recent onderzoek in een tweede grassnede (Groeikracht, 2021) toont het gunstige effect van Pioneer inkuilmiddel 1188 opnieuw aan. Bekijk de resultaten >
Graslandbrochure 2022
In de brochure ‘Goed ruwvoer is de basis van een zo rendabel mogelijke melkproductie’ gaan we dieper in een tweetal zaken die bijdragen aan een goede ruwvoerteelt: onkruidbestrijding en inkuilen.
Meer informatie
Vragen over onkruidbestrijding in grasland?
Neem contact op met:
Vragen over inkuilmiddelen in gras?
Neem contact op met:
Zuid- en West-Nederland
Arjan Geerets
Mobiel: 06 - 30 12 44 02
arjan.geerets@corteva.com