Melkveehouder Bert Mensink:
Video: "In een geslaagde kuil zit de winst van je bedrijf"
Melkveebedrijf Mensink te Dedemsvaart (OV)
275 melkkoeien
4 melkrobots
76 ha gras
18 ha mais
Productie/koe/jaar: 12.500 liter per jaar (4,50% vet, 3,50% eiwit)
Bert en Guus Mensink hebben in Dedemsvaart een modern melkveebedrijf met 275 melkkoeien die met in totaal 4 robots worden gemolken. De koeien krijgen het jaar rond een rantsoen van kuilgras en mais dat ze zelf telen: 76 ha grasland en 18 ha mais. De Mensinks sturen op gezonde koeien met een hoge productie. Daar slagen ze goed in: de productie lag afgelopen jaar op 12.500 liter per koe (4,50% vet en 3,50% eiwit).
Melken uit eigen ruwvoer
De tweede focus is om die goede productie te realiseren tegen zo laag mogelijke kosten door zoveel mogelijk voederwaarde van het eigen land te halen. De sleutel voor dit succes is de kwaliteit van het kuilvoer aan het voerhek. “We kuilen nu al jaren alle snedes over elkaar in een lasagnekuil in, zodat de koeien het hele jaar door een constant winter en zomerrantsoen krijgen”, vertelt Bert Mensink.
Denk na over hoeveel eiwit je in de kuil wil hebben. Dat is het startpunt van je ruwvoerplan.
Arie van der Wal, ruwvoerspecialist bij Agrifirm
Alles in loonwerk
“In een geslaagde kuil zit de winst van je bedrijf. Daarom kiezen wij ervoor om alles met loonwerk te doen. Daar besparen we absoluut niet op en we maken vooraf goede afspraken met onze loonwerker Herrold Lamberink. We streven naar een korte veldperiode, het liefst binnen een dag. Verder is het belangrijk dat het inkuilproces goed en snel verloopt. De loonwerker hakselt
op de fijnste stand om selectie aan voerhek te voorkomen. Een belangrijk aandachtspunt is het goed aanrijden en verdichten van de kuil.”
Sturen met inkuilmanagement
“In 2021 hadden we een wat latere eerste snede die grof van structuur was", vertelt Mensink terwijl hij de onderlaag van de kuil aanwijst. "Die hebben we bewust niet te droog ingekuild om goed te kunnen verdichten. Afgelopen jaar hebben we tussentijds bemonsterd om de kwaliteit, met name het ruw eiwit, te beoordelen om daar met het bemesten en maaien rekening mee te houden. We hebben toen het inkuilmanagement wat aangepast en bij de volgende snedes wat korter gemaaid. De kwaliteit van de hele kuil, bestaande uit vijf snedes, is daardoor uitstekend.”
Een goede kuilverdichting is heel belangrijk. Wij zorgen met een verdeler voor egale dunne laagjes die goed zijn aan te rijden. Mensink regelt een zo dik mogelijke shovel om veel gewicht op de kuil te hebben waarmee ze zelf de kuil aanrijden.
Loonwerker Herrold Lamberink
Standaard Ecosyl
Sinds jaar en dag voegen de Mensinks standaard bij elke snede Ecosyl toe. “Om de kuil snel stabiel te krijgen en te zorgen voor een goede conservering. Zo laat je niets liggen en haal je het maximale uit je ruwvoer. Dat is de basis voor een optimale bedrijfsvoering.”
Voorjaarsactie: 10+2 gratis op alle Ecosyl-grasproducten
Wil je dit seizoen ook de maximaal melken uit eigen ruwvoer? Dit voorjaar ontvang je bij iedere bestelling van 10 Ecosyl-grasproducten, 2 flessen of zakken gratis! De actie loopt t/m 15 mei, dus wacht niet tot het laatste moment. Je kunt je bestelling doorgeven één van de dealers of vraag ernaar bij je adviseur of loonwerker.