'Kostprijsstijging van bijna 8 euro voor melkveehouder'
De inflatie jaagt ook in de melkveehouderij sector de kosten flink op. Countus verwacht dat de voerkosten 3,50 euro stijgen, de kunstmestkosten met 2,00 euro en de loonwerkkosten 50 cent. Daarbovenop komt de algehele inflatie van 6 procent. Alles bij elkaar leidt dat tot een kostprijsstijging van 1,25 euro per 100 kilo melk.
Om een gelijke marge te behouden berekende Countus dat veehouders minimaal 45,25 euro per 100 kilo melk voor hun melk moeten krijgen. HOewel de huidige melkprijs momenteel op dat niveau ligt, geeft dat nog geen garanties voor de toekomst, aldus Countus.
Mogelijkheden
De kosten voor kunstmest zijn vier keer over de kop gegaan. Om te besparen op de kunstmestkosten zouden boeren er volgens Countus voor kunnen kiezen om minder kunstmest te strooien. Wel onder de voorwaarde dat ze in staat zijn en blijven om voldoende voer te winnen. De (kracht)voerkosten lopen namelijk harder op dan de kunstmestkosten, waardoor stikstof strooien altijd nog goedkoper is dan eiwit voeren. Ook ziet Countus mogelijkheden voor boeren om hun eigen krachvoer te telen in de vorm van voederbieten, graan, veldbonen of MKS. Ook het optimaliseren van de weidegang kan, volgens Countus, bijdrage aan een beter resultaat. Door het vers gras optimaal te benutten kunnen boeren geld besparen op arbeid en diesel.
Hogere kritieke melkprijs
Marktmanager Food & Agri Hans de Bie van Alfa ziet dat de kritieke melkprijs op veel bedrijven stijgt. Vorig jaar had 65 procent van de bedrijven een kritieke melkprijs van meer dan 36 euro per 100 kg melk. „Dat was een jaar terug nog 60 procent. Het aandeel bedrijven met een (te) hoge kritieke melkprijs groeit dus. En dat terwijl de laatste kostprijsverhogingen nog niet zijn meegerekend. Het ligt in de lijn der verwachting dat de kosten ook in in 2022 alleen maar verder zullen stijgen. ”We zien wel een verbeterde liquiditeit in 2021 ten opzichte van een jaar geleden. Maar die is op veel bedrijven nog te laag”, zegt De Bie. „Als vuistregel moet je in maart een dubbeltje per liter melk vrije kredietruimte hebben. Als je in maart constateert dat je dat dubbeltje ruimte niet hebt, dan is het raadzaam om je liquiditeit voor de komende periode in beeld te brengen.”
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Countus