Bedrijfseconomische duurzaamheidskengetallen

Daartoe zijn van ruim 650 melkveebedrijven de duurzaamheidskengetallen
verzameld en geanalyseerd. Vanuit dat inzicht kan gericht gewerkt worden aan optimalisering en verbetering, belangrijk voor de continuïteit van het individuele bedrijf en de melkveesector als geheel in Nederland.
Koploper duurzaamheid
Vorige week tekende VLB de intentieverklaring om samen met LTO Nederland, NZO en Nevedi de stapsgewijze ontwikkeling van de zuivelsector in Nederland binnen de milieurandvoorwaarden mogelijk te maken. De VLB-duurzaamheidskengetallen sluiten aan bij de thema’s uit de Duurzame Zuivelketen, met als uiteindelijk doel om de Nederlandse melkveehouderij koploper te maken op het gebied van duurzaamheid.
Inzicht in vier pijlers
De kengetallen zijn zodanig opgesteld dat deze managementinformatie voor de klant opleveren, praktisch uitvoerbaar zijn en meetbaar. De cijfers geven inzicht in duurzaamheid tussen bedrijven op de 4 thema’s: Klimaat & Energie, Diergezondheid & Welzijn, Weidegang en Biodiversiteit & Milieu. Betrokken melkveehouders krijgen inzicht in specifieke sterktes en zwaktes van het bedrijf, waar nog winst te behalen valt en kunnen cijfers met elkaar delen.
Koppeling met GLB
Eind juni is in het Brussels akkoord over het GLB afgesproken dat er ruimte is voor alternatieve vergroeningsmaatregelen, zoals duurzaamheidscertificaten. Een integrale duurzaamheidsscore is wellicht zo’n alternatief op termijn en kan een extra hoofdstuk of bijlage van de jaarrekening worden. De thans voorliggende VLB-set is het vertrekpunt voor deze duurzaamheidsscore en zal steeds worden aangepast met bijvoorbeeld kengetallen uit de KringloopWijzer.
Tekst: VLB