Voorkomen en genezen van kalverdiarree
Live-uitzending 25 april: Start in mei diarreevrij
Het belang van goede biest bij het voorkomen van kalverdiarree is bij de meeste veehouders wel bekend. Maar ook het aanbieden van vers drinkwater en voldoende voeding van goede kwaliteit verdienen aandacht bij het voorkomen en beheersen van diarree.
Aanpak diarree in drie stappen
Penterman onderscheidt in de aanpak drie fases, het voorkomen, het behandelen en het beheersbaar houden van kalverdiarree. Ze zal tijdens het webinar dieper ingaan op de belangrijkste aandachtspunten bij de verschillende fases. Vaccinatie kunnen helpen om de kalveren direct vanaf de geboorte te beschermen tegen diarree. Een snelle biestverstrekking en goede voeding helpen het kalf een goede weerstand op te bouwen, waardoor het minder vatbaar wordt voor virussen en bacteriën. Wat nou precies goede voeding is, vanaf welke leeftijd dat het beste gegeven kan worden en hoeveel een kalf nodig heeft, vertelt Penterman tijdens de webinar.
Water
Beide sprekers gaan ook in op het belang van vers drinkwater. Penterman legt uit hoe water als indicator voor op handen zijnde problemen kan fungeren. Surink deelt met de deelnemers aan het webinar de nieuwste inzichten over uitdroging bij kalveren. Het verstrekken van water speelt daarin een belangrijke rol, maar ook de inzet van zouten en de invloed van zouten op lichaamsprocessen komen uitgebreid aan bod. Beide sprekers willen boeren bewust maken van het feit dat er veel manieren zijn om diarree te voorkomen en te behandelen. Penterman zal daarbij ingaan op het belang van mestonderzoek bij zieke kalveren of het verrichten van sectie op kalveren die onverwacht overlijden, ook al is er volgens de sneltest geen sprake van diarree. Surink gaat tijdens het webinar in op de verschillende ‘knoppen’ waar veehouders aan kunnen draaien om kalverdiarree te voorkomen en te behandelen.
Protocollen
Het beheersbaar maken en houden van kalverdiarree wordt vaak uitgedrukt in protocollen. Ook MSD en Trouw Nutrition ontwikkelde verschillende protocollen rondom het voorkomen en aanpakken van kalverdiarree. Omdat deze protocollen vaak veel overeenkomsten laten zien en voor een belangrijk deel al bekend zijn bij de veehouders. Kiezen beide sprekers ervoor, om tijdens het webinar met name aandacht te geven aan nieuwe inzichten en een bredere aanpak dan de bestaande protocollen.
Ervaringsdeskundige
Reini de Bruijn, melkveehoudster uit Maurik (GD) heeft in het verleden weleens problemen gekend met crypto. Ze is zich dan ook terdege bewust van de risico’s en schade die kalverdiarree met zich meebrengt. Ze ontwikkelde voor het eigen bedrijf een strikt protocol om kalverdiarree te voorkomen. Om te beginnen is er op de boerderij maar één persoon verantwoordelijk voor de kalveren en dat is Reini. Door te kiezen voor 1 verantwoordelijke is de werkwijze en werkvolgorde, concentratie van de melk en observatie van de kalveren ieder dag vergelijkbaar. Naast vaccinatie besteedt Reini veel aandacht aan schone huisvesting, hygiënisch werken en een optimale biestverstrekking. Oftewel, snel voldoende biest geven van goede kwaliteit. En met name het verstrekken van de biest is prioriteit nummer 1. „Daar zitten we boven op", aldus Reini. Tijdens het webinar krijgen de deelnemers een kort inkijkje in het bedrijf van de familie De Bruijn en hebben kijkers de gelegenheid tot het stellen van vragen.
Live deze uitzending volgen? Klik hier en meld je aan!