STAF: CBS en Kringloopwijzer maken fout met meerekenen luchtstikstof
De hoeveelheid stikstof die door denitrificatie verdwijnt naar de lucht is vooral bij nattere bodems substantieel. Zowel bij landbouw- als natuurgronden. Bij een bemesting van 175 kilogram stikstof per hectare kan 16 tot 40 kilogram stikstof door denitrificatie verdwijnen naar de lucht. In de Kringloopwijzer en door het CBS wordt dit nu dus meegerekend als bodemoverschot. Dat klopt niet volgens STAF ‘Een ‘bodemoverschot’ betekent dat de stikstof nog beschikbaar is voor plantengroei, of risico loopt op uitspoeling naar het grond- of oppervlaktewater. Terwijl dit in werkelijkheid niet het geval is, deze stikstof is verdwenen als N2 naar de lucht.’
Geen studies naar verliezen
CBS en WUR hebben bij STAF bevestigd dat stikstof die in de vorm van N2 verdwijnt, niet wordt meegeteld in de berekeningen. ‘Het is niet bekend waar het N-overschot (verschil tussen aan- en afvoer) blijft. Daarom is besloten hier niet verder aan te rekenen, maar het onder overschot, oftewel verliezen naar de bodem, te laten vallen’, aldus het CBS. In Nederland worden geen studies uitgevoerd waarin denitrificatieverliezen door metingen worden gekwantificeerd, stelt ook Wageningen UR. Om die reden worden deze niet meegenomen in berekeningen.
Discussie over meetmethode
Er zijn volgens STAF wel twee meetmethodes voor denitrificatie, maar over die meetmethodes kunnen wetenschappers het niet eens worden. Als wel rekening gehouden wordt met denitrificatie dan worden de N-overschotten kleiner dan de Kringloopwijzer nu rapporteert.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Stichting AgriFacts