NVO hakt knoop door: aanhoudingscijfers verwerkt in de TIP-index

Met de introductie van aanhoudingscijfers konden veehouders al zien van welke stieren de dochters lang blijven lopen. Deze cijfers werden echter tot op heden niet gebruikt in de index. NVO ziet het belang van de aanhoudingscijfers als het gaat om levensduur. De aanhoudingscijfers zijn veel betrouwbaarder dan de fokwaarde levensduur. Uit onderzoek van de organisatie is gebleken dat levensduurvererving nog niet goed is te voorspellen. Daarom wil de organisatie, zodra er aanhoudingscijfers bekend zijn van de dochters van een stier, deze cijfers stevig mee laten tellen in het resultaat van de TIP. Daar staat tegenover dat de invloed van de fokwaarde levensduur wordt verlaagd.
Aantal inseminaties in plaats van tussenkalftijd
De TIP wordt ook gewijzigd als het gaat om vruchtbaarheid. Er is een trend om minder op tussenkalftijd te sturen. Bij hoogproductieve, persistente koeien in een koppel wordt later gestart met insemineren en is vooral het aantal rietjes nodig voor dracht belangrijk. De TIP neemt dit aantal inseminaties mee in haar vruchtbaarheid waardoor het een betere voorspeller wordt voor Levensduur. Dit is volgens de NVO minder het geval bij de huidige vruchtbaarheid ingewogen in de NVI die nog een sterk verband heeft met tussenkalftijd .
Hoogtemaat afstraffen
De NVO gaat veel hoogtemaat extra afstraffen om de koeien niet nog groter te laten worden. Ze ziet het als een fout in het fokwaardesysteem dat de hoogtemaat steeds wordt aangepast. Zo zou een stier die nu hoogtemaat 100 heeft vijftien jaar geleden 106 hebben gehad. In de TIP wordt nu gestopt met deze basisaanpassing voor hoogtemaat. Voor exterieur wordt verder strafpunten gegeven voor te lage conditiescore, te lage kruisligging, een hakkige beenstand achter, een extreme beenstand zij. Een goede uierscore krijgt juist pluspunten.
Laatrijpheid
De formule van de TIP straft ook vroegrijpheid af. Uit onderzoek van de NVO is gebleken dat stieren waarvan de dochters vanaf de derde lactatie naar de vijfde lactatie nog vooruitgang in productie boeken ook verreweg de hoogste bewezen levensduur vererven. Het duurt langer voordat deze informatie betrouwbaar beschikbaar is maar het is meer dan de moeite waard om dit geduld op te brengen, stelt de organisatie. We eisen ze in deze berekening dat deze laatrijpe dochters een goede start maken en daarna nog bovengemiddelde progressie maken over de volgende lactaties.
Tegenwicht tegen snelle fokkerij
De Totaal Index Prakijk is de tegenhanger van de NVI en is opgericht om tegenwicht te beiden tegen de snelle fokkerij van de laatste jaren, gebaseerd op voorspellingen. De NVO stelt dat de NVI vooral jonge stieren waardeert met een tendens dat de koeien nog steeds groter worden en meer inteelt veroorzaken. Zelfs de overgrootouders van deze jonge stieren hebben nog niet hun goede levensduur vererving kunnen bewijzen.
De organisatie meldt dat met alle aanpassingen de TIP nog beter in staat is goede stieren aan te wijzen die helpen geduld terug te brengen in de fokkerij. Overigens waarschuwt de NVO wel dat de index een hulpmiddel is om stieren te selecteren, maar dat voor goede paringen daarna toch vooral gekeken moet worden naar onderliggende kenmerken.