
Video: 'Meer eiwit uit kruidenrijk grasland'
Naast het melken van de 200 melkkoeien doen ze veel praktijkproeven op hun bedrijf van 85 hectare, het leveren van onderzoeksdata is op Erve Mentink een tweede tak. In dit kader liggen er sinds 2018 ook proefobjecten met kruidenrijk grasland, momenteel met dertien verschillende mengsels.
Meer eiwit van eigen land
Het kruidenrijk grasland gebruiken ze om te weiden en te stalvoeren. “Het doel is uiteindelijk om meer eiwit van eigen land te krijgen,” zegt Uijterlinde. “We zien het als middel om het aandeel eiwit uit krachtvoer te verlagen. We zijn nu nog niet zelfvoorzienend, maar we willen minder afhankelijk zijn van externe input.” Door onderzoek weet de melkveehoudster dat de drogestof- en eiwitopbrengst hoger ligt dan die van een grasmonocultuur. De eiwitopbrengst ligt op een gelijk niveau als grasklaver, het aandeel mineralen is hoger in het kruidenmengsel.
In de droge jaren constateerden ze ook dat kruidenpercelen zo’n twee weken langer groen bleven dan een grasmonocultuur. En de onkruiddruk was bovendien lager, vermoedelijk door de grotere soortvariatie. De focus ligt op niet-chemische onkruidbestrijding. “We doen meer met de wiedeg en hebben geleerd dat je melde bij nieuw ingezaaid gras bijvoorbeeld na een keer maaien kwijtraakt.”
Meer soorten
Op de monsterveldjes die rondom begraasd worden kijken ze naar voederwaarde, smakelijkheid, productie en praktische toepasbaarheid van de verschillende mengsels. Van LG Graslandkruiden is vastgesteld dat er per hectare in kilo’s iets minder kruiden in zitten, maar dat het aantal verschillende soorten een stuk hoger is. Het gaat om 16 soorten, waaronder witte en rode klaver voor de stikstoflevering, alsmede smalle weegbree, cichorei en wilde peen die diep wortelen, niet onbelangrijk op droge zandgrond. Mengsels met klaver zijn smakelijker en worden beter afgevreten. Uijterlinde merkt dat de kruiden ook buiten de gezaaide plekken terrein veroveren. Op open plekken verschijnen nu gewenste kruiden. “Dat is een mooie bijvangst. Om de kruiden in stand te houden moeten we ze wel één keer per jaar laten bloeien, dat doen we tegen de zomer.”
Ook aan de slag met kruidenrijk grasland?
> Bekijk onze zaadmengsels