ING Bank: Voedselzekerheid in gevaar door bizarre prijzen kunstmest
Dat terwijl het prijsniveau na de start van de gascrisis eind vorig jaar al was gestabiliseerd op een ongekend hoog niveau van ruim 600 Euro per ton Kalkammonsalpeter. Deze week noteert de Landwirtschaftskammer een prijs van bijna 900 euro. Ureum (46%, beschermd) met nitrificatieremmer kost zelfs 1300 euro per ton.
33 procent meer teeltkosten
Ook de fosfaat-en kalikunstmest is door de Oekraïne-oorlog van een uitzonderlijk hoog maar stabiel niveau in januari en februari fors doorgestegen naar nog grotere hoogte. Net als stikstofkunstmest werd ook kalikunstmest tientallen procenten duurder. Het effect van de Oekraïne-oorlog op de prijsontwikkeling van fosfaatkunstmest is iets minder extreem. Opgeteld bij de prijsstijgingen van gewasbeschermingsmiddelen en brandstof berekent de Amerikaanse universiteit van Illinois een kostprijsstijging van 33 procent ten opzichte van 2020.
ING roept EU op mestbeleid aan te passen
De huidige prijsniveaus brengen ING Bank-expert Jan Willem van den Berg er toe te waarschuwen voor het in gevaar komen van de voedselzekerheid. De sectorspecialist van de ING Bank roept de Europese Unie op zo snel mogelijk meer ruimt te bieden aan kunstmestvervangers en de inzet van drijfmest, als alternatief voor kunstmestaankoop. Zodat de gewasopbrengst niet al te zeer onder druk komt te staan door de bizarre kunstmestprijzen. De inzet van kunstmestvervangers en drijfmest levert bovendien een forse aardgasbesparing op, aangezien voor de productie van stikstofkunstmest veel gas nodig is.