Topkuilwinnaar 2012 molk goed

Door de lagere productie lagen de gehaltes vet en eiwit iets hoger. De efficiëntie was ook goed. Janssen: “Het percentage melk uit ruwvoer was en is nog steeds hoog. Het eerste half jaar 59 procent tegenover 53 procent in 2011. Komt het door die ene kuil? Nee, dat geloof ik niet. De kuil van 2011 was vergelijkbaar. Ik geloof wel dat je een hoge efficiëntie kan draaien met een goede kuil.”
Krachtvoergift langzaam gedaald
De melkkoe moet volgens Janssen van elke hap melk kunnen maken. “Word het aandeel krachtvoer minder en de hap ruwvoer meer, dan moet de kuil top zijn anders lukt dit niet. We zijn bewust het randje op gaan zoeken van de krachtvoergift. Langzaam laten dalen. En kijken hoe de koeien erop reageerden. De productie zakte iets in. De gehaltes stegen iets, waardoor de hoeveelheid kg vet en eiwit per koe per dag op het zelfde uit kwam.”
Betere diergezondheid
De gezondheid en de conditie van de koeien ging er wel op vooruit. “Onze uiergezondheid is goed. Het celgetal is niet boven de 120 geweest en we hebben maar enkele gevallen met mastitis gehad. De vruchtbaarheid van de melkkoeien staat wel onder druk. De TKT loopt stiekem richting de 410 dagen. We hebben een naar maatstaven goed saldo gedraaid afgelopen winter samen met een goede gezondheid van de melkkoeien en daar draait het uiteindelijk om.”
Voorjaarskuil 2013
Inmiddels zit de kuil van 2013 bij Janssen ook al weer een tijdje onder het plastic. Het plan was om het drogestofgehalte richting de 35 procent te krijgen. “We bouwden een kneuzer op de maaier voor extra droging in het zwad. Maar helaas liet het weer het niet toe. De eerste snede kuilden we in 3 keer in. Op 19 mei 15 ha, op 22 mei 10 ha en op 29 mei 8 ha. Helaas was de partij van 22 mei te nat, doordat we binnen 24 uur moesten inkuilen. Opbrengst en kwaliteit was erg goed. Alleen het droge stof percentage was hoger gewenst”, aldus Janssen.
Saldo-overzicht vergelijken
In de bijlage het saldo overzicht van Janssen. Alle krachtvoeders die naar de melkkoeien gaan staan erin. Bijproducten gebruikt Janssen niet. De topkuil is gevoerd van eind september tot en met maart. Dus de halfjaarcijfers van oktober/maart van 2012 en 2013 zijn goed te vergelijken.