Stikstofefficiëntie van sorghum
Soort mest
Niet geheel onverwacht kwam uit het onderzoek naar voren dat de objecten die niet zijn bemest de laagste drogestof- en stikstofopbrengst hadden. Daarnaast resulteerde de 100 kg werkzame N uit drijfmest bij mais en Nutri Honey in de hoogste resultaten voor drogestof- en stikstofopbrengst. Mogelijk is de beschikbaarheid van de stikstof uit kunstmest door droogte niet optimaal geweest en is er juist uit drijfmest door de hoge temperatuur meer stikstof gemineraliseerd en opgenomen.
Structuurtype sorghum t.ov. mais
De sorghum Nutri Honey had onder alle bemestingsbehandelingen een hogere drogestofopbrengst dan het maisras. Bij de bemesting met kunstmest én rundveedrijfmest was de N-opbrengst van Nutri Honey hoger en bleef er minder N-mineraal in de bodem achter. Op het gebied van voederwaarde scoorde de mais duidelijk beter dan Nutri Honey.
Sorghum en stikstof
Uit het onderzoek komt naar voren dat structuursorghum efficiënt omgaat met stikstof. Een mogelijke verklaring hiervoor is enerzijds het uitgebreide wortelstelsel van de plant. Hierdoor kan sorghum diep stikstof onttrekken en is er veel worteloppervlakte waarmee de nutriënten opgenomen kunnen worden. Anderzijds neemt sorghum vrijwel het gehele groeiseizoen nutriënten op. Hierdoor kan de beschikbare stikstof een lange periode opgenomen worden terwijl mais vanaf begin augustus nog maar nauwelijks stikstof opneemt.
Wilt u meer weten over dit onderzoek of informatie over sorghum? Neem dan contact op met onze specialisten:
Bronnen: Louis Bolk Instituut, V-Focus mei 2021