Stallucht op melkveebedrijven geeft immuunsysteem een boost

Het eiwit beta-lactoglobuline (BLG) zou er volgens de onderzoekers voor zorgen dat mensen die veel en vaak in de buurt van stallen zijn minder last hebben van alle willekeurige allergieën en astma.
BLG is een drager van andere mineralen zoals ijzer, vitamines en vetzuren, maar heeft zelf ook een bijzondere eigenschap. 'BLG kalmeert het immuunsysteem zodra het de verbinding aangaat met micronutriënten als ijzer, zink en vitamine A. In combinatie met zink is dat effect het grootst', schrijven de onderzoekers op basis van eerder onderzoek naar BLG.
Urine
BLG zit voornamelijk in rauwe melk, maar de Oostenrijkse wetenschappers deden ook metingen rondom en in stallen. BLG bleek in grote hoeveelheden in de lucht te hangen. Tot 300 meter vanaf de stal werden er concentraties gemeten, valt te lezen in het onderzoeksrapport. Ook daarvoor werd een verklaring gevonden, want bij koeien en stieren werd BLG in de urine gevonden. Daardoor hangt het ook in de lucht.
Via inademen komt BLG in het lichaam terecht en heeft het eiwit effect op het immuunsysteem. Dat bleek weer uit een proef met muizen, waarbij BLG werd toegediend en vervolgens ook niesdruppels met bepaalde allergische stoffen werden voorgehouden. Daaruit bleek dat muizen met BLG niet meer heftig reageren op welke willekeurige allergie dan ook.
Sleutelfactor
Dat bewoners van boerenbedrijven minder last hebben van bijvoorbeeld allergie of astma, was al langer bekend. Het was voor de Weense onderzoekers ook het uitgangspunt. 'Is er een sleutelfactor die specifiek verantwoordelijk is voor de anti-allergische eigenschappen van rundveestallen en koemelk?', luidde de hoofdvraag. Die vraag lijkt nu dubbel en dwars beantwoord.