Melkprijsvergelijk jaarverslag 2012 digitaal

De prijsvergelijking van LTO tussen zeventien grote zuivelbedrijven in West-Europa wordt gemaakt in samenwerking met de European Dairy Farmers en uitgevoerd door het Productschap Zuivel. Na de forse prijsstijgingen in de afgelopen jaren ging de gemiddelde melkprijs van de grootste zuivelbedrijven in Europa vorig jaar met 3,7% omlaag. (33,73 euro per 100 kg melk). Over de periode 2008-2012 blijkt van de 17 zuivelondernemingen FrieslandCampina op de derde plaats te staan, na Finse en Italiaanse zuivelondernemingen. DOC staat op plaats negen.
Klik hier om het complete jaarverslag van 2012 te lezen.
Daling voerprijzen
De internationale melkmarkt kenmerkt zich nu door een goede vraag en relatief hoge prijzen. Door verschillende oorzaken is de melkproductiegroei in de belangrijkste exporterende regio’s het afgelopen jaar tegengevallen. Bij normaal weersomstandigheden in de grote graan producerende gebieden in de wereld wordt dit najaar een verdere daling van de voerprijzen verwacht.
2012 extreem jaar
Aangenomen wordt dat de melkprijs de komende maanden op een behoorlijk niveau blijft. Een hoge melkprijs is overigens niet allesbepalend voor het inkomen: Britse veehouders beurden in 2012 de hoogste melkprijs ooit, maar door het extreme weer en slechte grasopbrengsten is de melkproductie sterk gedaald. Uitgedrukt in bedrijfsresultaten en inkomens is 2012 voor deze melkveehouders een van de minste jaren geweest in de afgelopen decennia.
Wereldmarkt
De melkprijs van de boer is in toenemende mate afhankelijk van zuivelprijzen op de wereldmarkt. De gemiddelde prijzen in Europa en die in Amerika en Nieuw Zeeland zijn de afgelopen vijf jaar meer naar elkaar toe gekropen. De melkprijs van de boer hangt bovendien sterker af van wat zuivelondernemingen presteren op de wereldmarkt.
DOC gezakt
Uit de cijfers blijkt dat FrieslandCampina, Nederlands grootste zuivelonderneming, op de ranglijst 2012 van zeventien zuivelbedrijven een derde plaats inneemt (35,19 euro, -5,3%).
Dat is gelijk aan het jaar daarvoor, al is het verschil met Arla en de Franse zuivelbedrijven kleiner geworden. DOC Kaas, in 2011 nog vierde, staat nu met 33,42 euro (-9,3%) op de achtste plaats. Toppers zijn de Finse zuivelonderneming Hämeenlinnan O. (44,06, +1,8%) en het Noord-Italiaanse Granarolo (40,73, +0,8%). Grootste stijger is de Britse zuivelonderneming Dairy Crest (Davidstow), die met 35,15 euro (+10,6%) steeg van de zestiende naar de vierde plaats.
Onderhandelingen GLB
Volgende week komen de onderhandelingen over een nieuw Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) in een cruciale fase. Romijn zei het belangrijk te vinden dat voor melkveehouders bedrijfstoeslagen en interventiemogelijkheden blijven bestaan om hen zo een vangnet te bieden in slechte jaren. Het ziet er naar uit dat dat er ook komt, maar het budget wordt vanaf 2014 wel minder. De markt zal dat goed moeten maken.
Quotering
Het Europese melkquotum verdwijnt op 31 maart 2015. Voor Europa als geheel betekent dat niet veel, omdat tweederde van de EU-lidstaten het quotum al jaren niet volledig benutten. Enkele lidstaten zoals Nederland, Ierland en Denemarken zullen vanaf dan beter in kunnen spelen op de afzetmarkt zonder angst voor een superheffing.
Tekst: LTO Nederland