Levensduur genomics het meest overschat
Naast Charlie Will, die al jarenlang de leider van het fokprogramma van Select Sires is, presenteerden Frank Regan en Darin Meyer hun bedrijven. Regan werd bekend als fokker van vele stieren met het bekende Regancrest-prefix, Meyer werd bekend met de De-Su stieren. „Om goede stieren te kunnen selecteren, moet je eerst goede bedrijven en mensen selecteren en dan pas de koeien”, verwees Charlie Will overduidelijk naar Regan en Meyer.
Onder druk
Will benadrukte het belang van het correct inschatten van de waarde van stieren. „Het is belangrijk dat je als veehouder over drie jaar, als de vaarzen aan de melk komen, nog steeds zo enthousiast bent over een stier als op het moment dat je hem inzet.” Iets wat onder druk komt, op het moment dat generaties elkaar steeds sneller opvolgen. Will zei dat de stier Observer door zijn hoge genomics al heel vroeg grootschalig als stiervader is benut. „Het voordeel van genomics is dat we binnen drie jaar al een kleinzoon hebben van een topstier.”
KI versus fokkers
Will noemde de snelle genetische vooruitgang een groot voordeel van de genomicstechniek. Tegelijkertijd waarschuwde hij voor de gevaren. „Er bestaat een verschil tussen selectie in de mannelijke en selectie in de vrouwelijke lijn. KI’s (mannelijke lijn, red.) zoeken extremen en zijn tevreden met een slagingspercentage van 10 procent. Fokkers (vrouwelijke lijn, red.) willen beste koeien en slechts de onderste 10 procent eruit selecteren. Oftewel, zij willen een slagingspercentage van 90 procent. Fokkers moeten dus voorzichtiger zijn met genomics.”
Levensduur overschat
Select Sires heeft de waarde van de genomic test bepaald door een grote groep stieren te volgen, waarbij de aanvankelijke genomic test werd vergeleken met de uiteindelijke dochterfokwaarden. „Het celgetal kwam goed overeen en de productie was iets overschat. De genomics bleken de levensduur echter fors te overschatten.” Select Sires onderzocht tevens een groot aantal sets van volle broers. In de meeste gevallen bleken de genomics de beste eruit gepikt te hebben (achteraf op basis van dochters). Daarnaast bleek dat hoe groter het verschil in genomics tussen broers is, hoe groter de kans dat inderdaad de beste broer eruit gepikt was.
Outcross bloed
Een ander nadeel van de genomicstechniek is de genetische versmalling. Will benoemde een speciaal onderdeel binnen zijn fokkerijorganisatie, genaamd ART. „Hierbinnen proberen we met andere lijnen te werken, anders hebben we in de toekomst geen outcross bloed meer.” Will noemde de stier Gabor als voorbeeld hiervan. „Een stier met veel melk, een soort moderne Chief Mark. Hij wordt binnen ART als stiervader gebruikt”, aldus Will. „Wij willen vijf lijnen gaan opzetten, waarbij ingeteelde stieren heterosis gaan geven in de combinatie.”
Tekst: Anne Hiemstra
Beeld: Anne Hiemstra