Melkveehouder Buijs stopt derogatie om stalaanpassingen te voorkomen
Buijs is net als alle andere Brabantse veehouders verplicht zijn stal voor 1 januari 2024 aan te passen en emissiearm te maken. De provincie heeft echter een uitzonderingsregeling voor de stalaanpassingen voor bedrijven die aan de voorwaarden van natuurinclusieve melkveehouderij voldoen. Belangrijke voorwaarden in de uitzonderingsregel zijn een veebezetting van minder dan 2 grootvee-eenheden (gve) per hectare en minimaal 720 beweidingsuren per jaar. Met het aanpassen van het bouwplan zakt het aantal gve onder de grens van 2 gve per hectare en kan Buijs de koeien voldoende beweiden, omdat het areaal grasland gelijk blijft.
Geen derogatie, wel meer bemestingsruimte
Wel vervalt op dat moment zijn recht op derogatie, doordat het areaal grasland onder de vereiste 80 procent uitkomt. Dit wil, in het geval van Buijs, echter nog niet zeggen dat zijn stikstofbemestingsruimte daadwerkelijk terugvalt naar 170 kilo stikstof per hectare uit dierlijke mest. Als Koeien & Kanssen deelnemer neemt Buijs ook deel aan de BES-pilot, waaarbij per bedrijf een bedrijfsspecifieke bemestingsruimte voor stikstof en fosfaat wordt berekend. In 2021 resulteerde dat in een gebruiksnorm van 270 kilo stikstof per hectare uit dierlijke mest en 145 kilo stikstof uit kunstmest. De bestedingsruimte voor het huidige jaar zijn nog niet bekend.
Door de teelt van mais en veldbonen zelf ter hand te nemen stijgt het aandeel voedergewassen in het bouwplan tot boven de 20 procent.
Duurzaamheid
Naast de veebezetting per hectare en het aantal beweidingsuren moet een bedrijf dat in aanmerking wil komen voor een ontheffing op het doen van stalaanpassingen ook minimaal 1.000 punten scoren in de Brabantse Biodiversiteitsmonitor (BBM). Buijs behaalde in 2021 1.300 punten. De score is afgeleid van de verschillende indicatoren van de KringloopWijzer, zoals het: percentage blijvend grasland, stikstofbodemoverschot, ruweiwitgehalte in het rantsoen en het gebruik van stikstofkunstmest. Buijs besteedde de afgelopen jaren veel tijd en moeite aan het verbeteren van deze indicatoren. En hoewel zich dat niet altijd uitbetaalde, heeft het er wel toe bijgedragen dat Buijs niet alleen voldoet aan de eisen voor het keurmerk 'On the way to PlanetProof', maar inmiddels ook is aangemeld voor deelname. Dit levert hem uiteindelijk 2,5 cent per kilo melk extra op.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Tekst: Thije Jansen
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Netwerk Verantwoorde Veehouderij