Grote verschillen in veerkracht bedrijven

Het onderzoeksrapport beschijft dat er sprake is van continuïteit in bedrijfsstijlen in de melkveehouderij. Eerder benoemde bedrijfsstijlen blijken ook heden ten dage op specifieke wijze richting te geven aan bedrijfsvoering en bedrijfsontwikkeling.
Fijnregulering en kostenbesparing
In ‘normale’ zuiveljaren gaat dit gepaard met betrekkelijk geringe verschillen in bedrijfsresultaten per 100 kg meetmelk. Tegelijkertijd wijst deze nieuwe, meerjarige analyse op het belang van accentverschuivingen binnen bedrijfsstijlen. Vooral accentverschuivingen richting fijnregulering en kostenbesparing hebben de bedrijfsresultaten positief beïnvloed in de periode 2007-2010.
2008 en 2009
Dat melkveebedrijven grote verschillen laten zien in veerkracht, blijkt vooral in 2008-2009, een periode waarin de melkprijs drastisch verslechterde. Het zijn opnieuw de stijlen die zich kenmerken door fijnregulering en kostenbesparing die het bedrijfsresultaat het best overeind weten te houden. Dit in tegenstelling tot stijlen waaruit een voorkeur spreekt voor schaalvergroting en –vooral- arbeidsbesparing. De prijs dip gedurende 2008-2009 vertaalt zich binnen deze stijlen veelal in een negatieve cash-flow.
Buffercapaciteit
Het nieuw kengetal buffercapaciteit van Alfa Accountants maakt dergelijke verschillen in veerkracht tussen melkveebedrijven beter inzichtelijk. Rekenkundig betreft het alle bedrijfsopbrengsten minus alle betaalde of te betalen kosten, ofwel: de buffer in slechte tijden. De analyse leert dat de buffercapaciteit van bedrijven een structureel kenmerk is, dat wil zeggen: een lage buffercapaciteit tijdens goede jaren moet worden begrepen als een alarmsignaal voor dreigende problemen tijdens mindere jaren. Naast stijlspecifieke factoren als een voorkeur voor fijnregulering en kostenbesparing, blijkt de buffercapaciteit van melkveehouderijbedrijven eveneens sterk positief samen te hangen met sleutelbegrippen als geleidelijke groei, aanvullende bedrijfsinkomsten en een goede vermogenspositie.
Klik hier om het rapport 'Buffercapaciteit. Bedrijfsstijlen in de melkveehouderij, volatiele markten en kengetallen' te lezen.