Gentechnologie hoeft niet van Rabobank

Gentechnologie wordt gezien als een belangrijke oplossing voor het steeds groter groeiende probleem van de wereldvoedselvoorziening. Maar Europa isoleert zich van de de rest van de wereld. Zet Europa zich daarmee buiten spel? "De terughoudendheid aangaande gentechnolgie is een politiek feit. De Rabobank gaat niet op de barricade omdat feit te bevechten", antwoorde Huirne op deze vraag. Voor andere toepassingen, zoals medicijnen ziet hij eerder kansen.
Verenpikken
Toch is de kennis over genfuncties zeer bruikbaar, ook zonder modificatie, weet Huirne. “Wanneer je weet welke genen verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld agressief gedrag in de vorm van verenpikken bij pluimvee, kun je daar gericht op selecteren. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de genen van voedergewassen die het goed doen op marginale gronden.”
Financiering
In andere delen van de wereld zoals China en de VS is gmo geen issue, het draagvlak is daar vanzelf, weet Huirne. “Maar we zijn niet actief in de sector. We gaan niet investeren in het ontwikkelen van nieuwe gentechnologische toepassingen. Wel financieren we natuurlijk de land- en tuinbouw. En of onze klanten zich daarmee bezig houden, dat zou ik moeten nakijken.”
Statement 2005
Volgens een statement inzake gentechnologie uit 2005 gelooft de Rabobank Groep er juist sterk in dat de toepassing van gentechnologie een oplossing kan bieden om de snel groeiende wereldbevolking ook op termijn blijvend te kunnen voeden. “Ook om die reden wil ze als financier bij deze ontwikkeling betrokken zijn”, zo staat er in het officiële statement.