Fotoserie: Lozingencontrole op boerenerf
Berger: „We geven bij deze bezoeken meteen veel informatie zoals in de speciale folder ‘Profiteren door absorberen’ over een absorberende onderlaag van stro in de kuil. Alle 2.000 veebedrijven in ons werkgebied willen we deze jaren na controle een A-, B- of C-beoordeling geven. A is goed en dat beloon je als het ware door er in de toekomst minder vaak te controleren, zeg 1 keer per 6 jaar. B betekent dat het beter kan en dat er iets moet worden veranderd. Dat komen we dan ook snel controleren. En C is een echte overtreding. Die bedrijven krijgen van ons speciale aandacht zeg maar.”
Gemopper
Bij de eerste controle deze dag in polder De Noordmeer bij Broek in Waterland is Mark de Gier druk bezig met de opbouw van zijn nog niet zo lang geleden gesplitste melkveebedrijf. Zijn vader en oom doen nu aan de andere kant van de weg het jongvee en hij de melkkoeien. Op weg naar de veehouderij van Klaas Hoogendoorn in Uitdam vertelt de controleur dat hij meestal positieve reacties krijgt. „Al is er vaak wat verschil tussen vader en zoon. Oudere generaties hebben iets van: zo hebben we het altijd gedaan, waarom mag dat opeens niet meer? Schelden of bedreigen, dat komen we eigenlijk nooit tegen, het is meer gemopper.”
Lees zaterdag in het regionale landbouwblad Agraaf wat de controles opleverden.
Onbewust
In totaal zijn er vorig jaar 392 controles uitgevoerd in onder meer de gemeenten Niedorp, Schermer, Waterland, Zeevang en Zijpe. Bij 59 bedrijven werden overtredingen geconstateerd, vooral lozingen vanaf het erf van met mest of voer vervuild regenwater in de sloten. Bijna alle boeren bleken bij hercontrole hun leven te hebben gebeterd. Volgens het waterschap het beste bewijs dat de meesten zich niet of nauwelijks bewust waren van die overtreding.
Tekst: Lauk Bouhuijzen