Eerste kievitseieren gevonden in bijna alle provincies
Tonny Rupert, vrijwilliger van weidevogelgroep Hof van Twente, vond het eerste kievitsei van dit jaar op 9 maart om 11.05 uur. Het ei is gecontroleerd door Aad van Paassen en gezamenlijk met Gijs van den Brink (SBNL Natuurfonds) is vastgesteld dat het een vers ei is. Het ei (uit een nest met twee eieren) is gevonden op een maisperceel met onder gezaaid gras.
Op donderdagmiddag 10 maart werd het eerste kievitsei van de provincie Utrecht gevonden door veehouder Gijsbert Tijsseling uit Wilnis. Dat meldt Landschap Erfgoed Utrecht op haar website. Tijsseling vond het nestje met daarin twee eieren op zijn land tijden landwerkzaamheden. „We waren stenen aan het rapen op een pas ingezaaid stuk land”, vertelt Tijsseling “ik liep er zo tegenaan”.
Ook in de provincie Noord-Holland is het eerste kievitsei vrij vroeg gevonden. Op zaterdag 12 maart vond Oud-vogelwachter Cees Dijker het eerste ei op Texel in de polder Zeeburg bij De Cocksdorp. Dat meldt Noordhollands Dagblad op haar nieuwswebsite. Dijker vond al talloze keren het eerste kievitsei op het eiland.
Op 13 maart werd het eerste kievitsei van Drenthe gevonden. Vrijwilliger Jan Pier Cleveringa maakte zondag 13 maart om 15.13 uur de vondst van het eerste Drentse kievitsei bekend. Zo berichtte Landschapsbeheer Drenthe op Twitter. Landschapsbeheer vertelt verder dat collega Erwin Bruulsema vervolgens heeft bevestigd dat het om een vers ei gaat. ‘Het boerenlandvogelseizoen is begonnen’, aldus Landsschapsbeheer Drenthe opgetogen.
Op maandag 14 maart was het vijfmaal raak. Ook in de provincies Gelderland, Friesland, Groningen, Zuid-Holland en Limburg werden kievitseieren gevonden.
In de ochtend rond 09.15 uur vond vrijwilliger Jack van Dongen op een maïsperceel in het Bruchemse Broek in de Bommelerwaard het eerste kievitsei van de provincie Gelderland. Het ei is gevonden op het maïsland van een pluimveebedrijf.
Van Dongen heeft vaker geluk gehad met het zoeken naar kievitseieren. In 2020 vond hij het eerste kievitsei van Nederland op dezelfde plek. Hij wist daardoor waar hij moest zijn en ging vanaf 2 maart om de dag op pad op zoek naar een kievitsei. Van Dongen is al 15 jaar weidevogelbeschermer bij De Capreton.
In de middag van maandag 14 maart werden zowel in Groningen als in Friesland, Zuid-Holland en Limburg kievitseieren gevonden.
Veldmedewerker Bertjaap Darwinkel vond het eerste kievitsei van Groningen op aardappelland in Zevenhuizen. Voor het vierde jaar op rij heeft hij nu de primeur. Vorig jaar vond hij het eerste kievitsei van Groningen al wat eerder, op 10 maart.
In Friesland is rond 12.30 uur het eerste kievitsei gevonden op een perceel op de Workumerwaard. Het eerste ei maakte deel uit van een ‘twake’. Het tweede eitje geldt daarmee als eerste voor de gemeente Súdwest Fryslân. Wietse Kan Dijkstra (45) uit St. Annaparochie was de gelukkige vinder, meldt de Bond Friese Vogel Wachten (BFVW).
Maandagmiddag 14 maart, om 13.00 uur, vond Peter Feijen het eerste Limburgse kievitsei in Ospeldijk. Dat meldt Nederweert24 op haar nieuwswebsite. Op een maïsperceel van van Bussel Landbouwbedrijf bv uit Asten vond hij een nest met één ei.
Peter Akerboom uit Oude Wetering vond maandagochtend 14 maart om 11.00 uur het eerste kievitsei van Zuid-Holland. Dat meldt het Leidsch Dagblad op haar nieuwswebsite. Hij vond het ei in de Blauwe Polder in Rijpwetering bij boer Marcel van der Poel.
Op dinsdag 15 maart vond weidevogelbeschermer Gerard van de Heuvel het eerste kievitsei op een Brabantse akker in Venhorst.
Dinsdag 15 maart was het ook raak in de Zuid-Hollandse Krimpenerwaard. 'Jawel het eerste Krimpenerwaardse kievitsnest is een feit!!! Gevonden door Bernard de Jong bij Veehouderij de Vos in polder Schuwacht Lekkerkerk. Het is lente!!!', meldt Weidehof Krimpenerwaard op Instagram.
Wanneer er in andere provincies kieviteieren gevonden worden zullen deze worden toegevoegd aan dit overzicht. Heeft u ook het eerste kievitsei van uw provincie gevonden maar staat die vondst nog niet in dit overzich? Stuur dan een mailtje naar nieuws@agrio.nl zodat we die kunnen toevoegen aan dit bericht.