Onderzoekers Dairy Campus willen kreupele koeien via camera's vroeg herkennen
Zo willen de onderzoekers achterhalen wat de impact van locomotieproblemen is op het gedrag van koeien. Bovendien kunnen melkveehouders het systeem inzetten om hun dieren nog beter te verzorgen, schrijft de Dairy Campus op de eigen website.
Extra pedicure
Infectieuze en niet-infectieuze klauwproblemen zorgen er vaak voor dat koeien kreupel gaan lopen. Zo ligt de ziekte van Mortellaro op de loer als dieren op natte en vieze vloeren lopen. En oncomfortabele ligplaatsen of lange wachttijden voor het melken zijn redenen voor koeien om langdurig te staan, en dat kan ook klauwproblemen veroorzaken. „Het is belangrijk om deze afwijkingen in een vroeg stadium te herkennen, want dieren hebben er last van en het heeft invloed op de melkproductie”, zegt dierwetenschapper van de WUR Claudia Kamphuis. „Dan kunnen veehouders sneller ingrijpen en bijvoorbeeld zorgen voor een extra pedicure van een klauwbekapper."
De camera's en sensoren (in de vorm van een halsband) registreren het looppatroon en de impact hiervan op het gedrag van koeien. De onderzoekers rusten innovatiecentrum Dairy Campus uit met camera’s en antennes. Camera’s in de melkstal maken beelden van de klauwen. Camera’s die bij de uitloop van de melkstal hangen, registreren het looppatroon van koeien. „Wij maken een algoritme dat afwijkingen van het looppatroon signaleert. Hiervoor zetten we een systeem in dat werkt op basis van kunstmatige intelligentie. We wijzen een aantal punten aan van de koe dat belangrijk is om het looppatroon te kunnen volgen. Denk aan de klauwen, de heup en de knieën. Vervolgens leren we het algoritme wat het normale looppatroon is van elke koe. Als het looppatroon gaat afwijken, bijvoorbeeld als gevolg van een klauwaandoening, kunnen we al in een vroegtijdig stadium een seintje afgeven.”
Verbanden
De gegevens die hieruit rollen combineren de onderzoekers met de gedragsgegevens uit de leefruimtes. „We achterhalen wat verbanden zijn tussen het looppatroon en het gedrag van koeien. Een mogelijkheid is dat koeien die op enig moment locomotieproblemen ontwikkelen qua gedrag afwijken van koeien die geen problemen ontwikkelen. Dus dat bepaald gedrag een risicofactor is voor locomotieproblemen. Zo lopen dieren die laag in rangorde staan mogelijk meer risico dan dieren die hoog in rangorde staan, omdat ze meer moeten staan en vaak worden weggejaagd."
De data wordt via een speciale techniek veilig opgeslagen. Kamphuis: „Uiteindelijk kunnen veehouders met zulke systemen de koeien die locomotieproblemen hebben er eerder uitpikken en de juiste zorg bieden. Daarnaast kunnen fokkerij-organisaties de gegevens gebruiken voor de fokkerij en selecteren op verminderde gevoeligheid voor klauwaandoeningen. Dairy Campus en het video- en trackingsysteem zijn een vliegwiel voor andere onderzoeken. We gaan gericht kennis ontwikkelen over preventie van locomotieproblemen door bijvoorbeeld huisvestings- en voedingsmaatregelen, omdat we met dit systeem langdurig en continu de dieren kunnen volgen. En collega’s kunnen deze technieken bijvoorbeeld gebruiken om te kijken naar individuele ruwvoeropname. Als Wageningen University & Research blijven we inzetten op innovatieve en nieuwe analysetechnieken.”
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Dairy Campus