Koeien niet groter, wel breder in nieuwe NVI-index
![Het belang van de diverse kenmerken in het nieuwe versus het oude NVI-melkdoel.](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/04/58/876/koe_zwartbont-_wei_e_m.-detail.jpg)
Daarin is het kenmerk frame aangepast, zodat koeien veel minder snel groot worden. Op het onderdeel kruisligging worden zowel té sterk hellende als té aflopende kruizen afgestraft; de kruisligging moet ongeveer gelijk blijven.
Op het kenmerk uier komt er in het nieuwe NVI minder accent te liggen op uierdiepte, en meer op vooruieraanhechting en achteruierhoogte. Dat zorgt voor beter aangehechte uiers aan de voor- en achterzijde, ondanks de geringere nadruk op uierdiepte.
Levensduur
Verder zullen boeren in het nieuwe NVI van 2022 zullen boeren ten opzichte van de oude index uit 2018 iets meer vooruitgang boeken op levensduur, zegt fokkerijspecialist Gerben de Jong van CRV. Ook op uiergezondheid en de interval tussen de eerste en laatste inseminatie – een maat voor het vlot drachtig worden met weinig rietjes – zullen fokkers vooruit boeren, aldus de coöperatie.
In het nieuwe NVI wegen de gezondheidskenmerken voor meer dan de helft (52 procent) mee. Het belang van vruchtbaarheid in het totale NVI-doel blijft 16 procent, net als in de oude index. Het belang van uiergezondheid neemt toe van 11 naar 13 procent, en het aandeel ‘besparing voerkosten’ verdubbelt bijna, van 5 naar 9 procent.
Discussie
Over de zwaardere inweging van het kenmerk besparing voerkosten is veel discussie binnen de Nederlandse Veeverbeteringsorganisatie, en het was een van de punten in de officiële klacht die de NVO heeft neergelegd bij de Geschillencommissie van het stamboek. In een grote enquete onder veehouders (eind 2020, begin 2021) bleek immers dat dit kenmerk volgens de boeren geen extra aandacht behoefde.
„Maar sindsdien zijn de eisen op het gebied van milieu, stikstof en fosfaat strengere geworden”, aldus De Jong. „We praten niet alleen met veehouders, maar ook met allerlei andere ketenpartijen. Het coöperatiebestuur kijkt op de langere termijn, vijf tot tien jaar vooruit, en welke richting het dan op gaat in de landbouw. Daarom is besloten om er een stapje bij te zetten in het kenmerk Besparing Voerkosten.”
Tegelijkertijd zal CRV ervoor waken dat koeien niet ‘uitgeput’ raken doordat ze met steeds minder voer steeds meer melk moeten maken. De Jong: „We letten om die reden ook op de vruchtbaarheid en uiergezondheid.” Bij koeien de té veel moeten produceren, gaan die aspecten immers ook onderuit, betoogt De Jong.