Video: “De Vector draait naar volle tevredenheid!”
Melkveebedrijf Noordzigt uit St. Jacobiparochie bestaat uit moeder Trynke Buma-Reitsma, haar dochter Klaske Faassen-Buma en haar man Jos Faassen. Klaske haar ouders begonnen destijds de boerderij in St. Jacobiparochie. Trynke bouwde in 2009 een nieuwe stal en koos ook voor automatisch melken, er kwamen twee Lely Astronaut A3 melkrobots in. Deze melkrobots zijn nog steeds in bedrijf en er is inmiddels een derde melkrobot bijgekomen. In totaal staan er zo’n 140/150 melkkoeien en bijbehorend jongvee op het bedrijf. In december 2021 is het Lely Vector automatisch voersysteem opgestart. De familie was geïnteresseerd in automatisch voeren omdat het veel arbeid scheelt. Ze wilden het bedrijf met z’n drieën kunnen rondzetten, het liefst zonder personeel. Door middel van automatisch melken en voeren hebben ze meer tijd voor het landwerk en de gezondheid van de dieren. Het bedrijf telt zo’n 140 koeien en 85 hectare land. “We vinden de Lely Vector een heel mooi systeem omdat je met een voerkeuken werkt en hier allerlei soorten voer kwijt kan, de grijper pakt het wel op. Nu kan ik voor drie of vier dagen voer in de keuken klaarzetten.” legt Jos uit.
Bekijk hier de video over de installatie van de Lely Vector op melkveebedrijf Noordzigt
Er was nog geen gebouw waar de voerkeuken in geplaatst kon worden. Het advies van Lely Center Heerenveen was om eens te kijken naar een voorstel van ID Agro. Jos: “We wilden eigenlijk wat meer opslag op het bedrijf. We hebben samen met ID Agro gekeken naar de mogelijkheden en kwamen uit op een modulaire voerkeuken met daaraan vast een deel opslag en berging.” Er is met verschillende partijen goed nagedacht over de plek van de voerkeuken. Er wordt gekeken naar de looplijnen, waar moet het voer vandaan komen voor in de keuken, maar ook waar rijdt de Vector langs. “De opstart ging heel soepel. Je krijgt die dag heel veel uitgelegd door de servicemonteurs van Lely Center Heerenveen. De Vector loopt verder naar volle tevredenheid.” vertelt Jos enthousiast over de eerste weken voeren met de Lely Vector.
Projectcoördinatie
Jurian Rijpma is al jaren werkzaam bij Lely Center Heerenveen als projectcoördinator. Zodra een project verkocht is, wordt dit officieel van de verkoopadviseur aan de projectcoördinator overgedragen. Vanaf dat moment is de projectcoördinator verantwoordelijk voor de planning en budgetbewaking, verder ook voor de communicatie naar de klant en derde partijen. “Maar denk ook aan het bestellen van materiaal, de correcte levering, controleren van bouwtekeningen en bijwonen van bouwvergaderingen.” legt Jurian uit. Deze service biedt het Lely Center om de klant te ontzorgen, maar ook om het complexe project centraal te coördineren. Lely werkt met veel van deze partijen al jarenlang samen en dat maakt ook dat de projecten over het algemeen soepel verlopen. Lely is dus de spin in het web tussen alle andere partijen en van begin tot eind betrokken. “Pas als alle andere werkzaamheden door, bij dit project, ID Agro, W.H. van der Heide en Piersma zijn uitgevoerd, is het de beurt aan de servicemonteurs van Lely Center Heerenveen om de Lely Vector te programmeren en af te testen. Tijdens de opstartweek wordt het systeem door de servicemonteurs van Lely Center Heerenveen geprogrammeerd, denk aan het instellen van de voerkeuken en de routes op het erf en de stal. In deze week leert de veehouder nieuwe routines aan.” vertelt Jurian over de opstartweek.
“In de meeste gevallen kunnen we de voerkeuken vergunningsvrij bouwen.”
De samenwerking tussen ID Agro en Lely begon in 2014. Toen de Lely Vector net was geïntroduceerd, was Lely op zoek naar een innovatieve partij in de stallenbouw die kon voorzien in de bouw van de voerkeukens, die onderdeel zijn van het Vector systeem. ID Agro is dé partij voor unieke stallenbouw, ook wel bekend van de serrestallen of roundhouse-concepten. Erik Lindeboom, mede-eigenaar ID Agro, vertelt: “In onze serrestallen maken we gebruik van een soort horizontaal spant in de constructie waar de kraanbaan van de Lely Vector heel mooi in te integreren valt. De modulaire voerkeuken is in 2017 geïntroduceerd. Dit zijn een aantal gestandaardiseerde voerkeukens die volledig voldoen aan de eisen en wensen van Lely. Verder verzorgen wij ook de communicatie naar de gemeentes over de aanvraag voor de vergunning. En omdat ons systeem vaak rond de 5 meter bouwhoogte zit, kunnen we in de meeste gemeentes vergunningsvrij bouwen.” vertelt Erik.
Voor het project Noordzigt is er geen standaard voerkeuken gebouwd. De familie had de wens voor extra bergruimte en opslag. Deze voerkeuken is 25 x 20 meter, waarvan de ene helft voor de voerkeuken beschikbaar is en de andere helft voor opslag en berging te gebruiken is. Omdat dit een grotere en hogere voerkeuken betreft heeft ID Agro het hele vergunningstraject uit handen genomen. Erik geeft advies wanneer veehouders nadenken over automatisch voeren met de Lely Vector: “Het is belangrijk om na te denken waar de voerkeuken geplaatst moet worden. Het moet gemakkelijk te vullen zijn, maar ook de Vector moet gemakkelijk over het erf kunnen rijden naar de stallen. Daarnaast zijn de weersinvloeden ook van belang. Het liefst zetten we de voerkeuken niet op de wind, zodat er geen wind en regen in de voorzijde van de voerkeuken komt. Erik is zeer tevreden over het resultaat bij familie Faassen: “We zijn met z’n allen heel trots op de voerkeuken die bij Melkveebedrijf Noordzigt staat, het is een grote voerkeuken die mooi vrij en centraal op het erf staat. Het is een heel mooi project geworden.”
Installatie, voederopslag en transport
Het bedrijf W.H. van der Heide uit Surhuisterveen houdt zich bezig met voerdertransport en opslagsystemen voor de veehouderij. W.H. van der Heide installeert voor Lely Center Heerenveen het Lely Vector automatisch voersysteem. Zij verzorgen dit zowel mechanisch als elektronisch. De relatie tussen W.H. van der Heide en Lely Center Heerenveen is ontstaan in de beginfase van de Lely Vector in 2010. In Emmer-Compascuum werd destijds de eerste Vector opgestart en W.H. van der Heide was toen de partij die de installatie verzorgde. Bij Melkveebedrijf Noordzigt in St. Jacobiparochie heeft W.H. van der Heide naast de installatie van de Lely Vector ook de tarwegisttank verplaatst en aangesloten zodat deze communiceert met de Lely Vector, verder zijn ook de silo’s en vijzels geleverd en aangesloten op de Lely Vector door van der Heide. “De samenwerking tussen de andere partijen ervaren wij als zeer prettig, korte lijntjes. We kunnen elkaar even bellen om dingen af te spreken en daarna gaat het eigenlijk allemaal vanzelf.” vertelt Wiebe Harm van der Heide over de samenwerking. “Om een voorbeeld te noemen: wij hebben altijd nauw contact met de projectcoördinator van Lely Center Heerenveen. Zij sturen ons vooraf de tekening en wij geven daar onze opmerkingen op. Dat scheelt heel veel en zo kunnen we veel dingen in het voortraject al tackelen.” legt Wiebe Harm uit. Ten slotte: “Als ik het terrein bij Melkveebedrijf Noordzigt oprijdt dan ben ik heel trots op onze monteurs, dat ze er weer een succes van hebben gemaakt.”
“We hebben al veel projecten samengedaan en zijn daarom helemaal op elkaar ingespeeld. Dat werkt dus super.”
Het familiebedrijf Piersma Vloeren is gespecialiseerd in coatings en kunststofvloeren in verschillende sectoren. Zo ook in de agrarische sector. Burghard Kombrink is projectleider agrarische sector en verantwoordelijk voor de vloer in de voerkeuken bij Melkveebedrijf Noordzigt. “Zodra de Lely Vector is geïnstalleerd komt er een mooie coating op de betonvloer van de voerkeuken. Het voordeel van een coating is dat het een beschermingslaag biedt tegen alle zuren uit het voer, maar ook dat ze slijtvast en antislip zijn. Deze coatings zie je ook in de robotruimtes, melkstallen, maar ook op de voergoot en in de voerkeuken. Bedenk wel tijdig of je dit wilt want achteraf is het vaak lastiger en kost het meer tijd en geld.” vertelt Burghard. In de voerkeuken wordt naast de coating ook een rode belijning op de vloer aangebracht zodat de blokken voer precies in de vakken gezet kunnen worden. Op basis van coördinaten weet de Lely Vector precies welke voersoort waar staat en kan zo het juiste rantsoen samenstellen. “We hebben al veel projecten samengedaan en zijn daarom helemaal op elkaar ingespeeld. Dat werkt dus super.” vertelt Burghard namens Piersma Vloeren.
Meer video's over de Vector:
- Aflevering 1: 'Productiestijging van 1.000 tot 1.500 liter per koe'
- Aflevering 2: 'Veel goedkoper gezien de stijgende brandstofprijzen'
- Aflevering 3: 'Veel meer rust in de veestapel en stal'
- Aflevering 4: 'Ik ben er van overtuigd dat het een goede investering is geweest'
- Aflevering 5: 'Er is een enorme rust in de stal'
- Aflevering 6: 'Het valt me 200% mee'