Voorjaar! Tijd om de afrastering weer in orde te maken!
Het begint met een goed plan en de juiste benodigdheden
Voordat u begint met het maken van een afrastering is het belangrijk om alvast te bepalen welke percelen u wilt afrasteren en hoe u dit wilt gaan doen. Denk alvast na over of de afrastering permanent is of dat u deze weer weg wilt kunnen halen. En waar u bijvoorbeeld doorgangen wilt hebben en waar de hoekpalen moeten komen staan. En ook wat voor type apparaat u nodig heeft (heeft u wel of geen beschikking over netstroom?) en de soort geleider. Per diersoort varieert het namelijk welke geleider het meest geschikt is.
Minimale benodigdheden voor een goede afrastering
Wanneer u deze 9 benodigdheden bij de hand heeft dan kunt u aan de slag met het creëren van de afrastering.
1. Schrikdraadapparaat: wat voor soort past het beste bij uw situatie? Een apparaat op netstroom, accu, batterij of zonne-energie?
2. Aarding: erg belangrijk om goed voor elkaar te hebben, anders zal de afrastering nooit optimaal kunnen functioneren.
3. Aansluit- en verbindingskabels: deze zijn nodig om het schrikdraadapparaat met de aardpen(nen) en de geleiders te verbinden.
4. Hoek- en tussenpalen: stevige hoekpalen zijn de basis voor het plaatsen van de draad, het koord of het lint. Voor de tussenpalen heeft u de keuze uit permanente of verplaatsbare palen, afhankelijk van het type afrastering die u wilt maken.
5. Geleiders: ook hierbij heeft u weer meerdere opties. Zo is draad bijvoorbeeld prima voor koeien, maar wilt u paarden afrasteren? Dan kunt u beter gebruik maken van lint.
6. Isolatoren: wat voor palen en geleiders gebruikt u? Op basis hiervan kunt u de isolatoren uitkiezen.
7. Verbindingen: onmisbaar bij het afrasteren van lange percelen. Met verbindingen kunt u gemakkelijk twee draden aan elkaar vastmaken.
8. Doorgangen: houd hier rekening mee zodat u achteraf geen draden door hoeft te knippen. Hang bijvoorbeeld alvast een poortgreep aan de paal waar u een doorgang wilt maken.
9. Tester: staat de hele afrastering? Dan kunt u met behulp van een tester controleren of er overal voldoende spanning op de draad staat.
Wilt u nog extra informatie?
Op onze kennisbankpagina staat bovengenoemde wat uitgebreider toegelicht en video's welke u wellicht opweg kunnen helpen! Heeft u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.