Timmermans trekt zich niets aan van pleidooi lidstaten om landbouwbeleid aan te passen
Timmermans wil niet dat er getornd wordt aan de maatregelen in het kader van de Green Deal om Europa tegen 2050 CO2-neutraal te maken. Evenmin wil hij zijn Farm tot Fork strategie bijstellen, de bijdrage van de landbouwsector om dat doel waar te kunnen maken.
De land- en tuinbouwsector wordt als gevolg van de oorlog zwaar getroffen door het wegvallen van import- en exportmarkten. SGP-Europarlementslid Bert-Jan Ruissen: „Het is zeer onzeker of de productie van graan en andere gewassen in de Oekraïne het komende seizoen opgestart kan worden. Inmiddels heeft Rusland zijn kunstmestproducenten opgedragen geen kunstmest meer te exporteren, waardoor de toch al hoge inputprijzen verder omhoog zijn geschoten.”
Steunmaatregelen voor boeren
De Oekraïne is een belangrijke exporteur van landbouwproducten zoals granen, veevoer, mais en oliehoudende zaden. „Dat ligt nu allemaal stil en heeft grote gevolgen voor de veehouderij in Europa. Met name de intensieve varkenshouderij, die toch al in een crisis zit, zal extra hard getroffen worden”, waarschuwt landbouwcommissaris Wojciechowski.
De Europese Commissie komt binnenkort met steunmaatregelen om de Europese boeren tegemoet te komen, die te lijden hebben door de oorlog. Zo komt er voor de EU-varkenssector een mogelijkheid voor private opslag van varkensvlees. De Commissie overweegt de akkerbouw te ondersteunen met een voorstel om de braaklegging van landbouwgronden een jaar over te slaan en zo de landbouwproductie op peil te houden.
Ondermijnen voedselzekerheid
Inmiddels hebben de EU-landbouwministers de Europese Commissie opdracht gegeven om de Green Deal en de Farm to Fork strategie toch nog eens onder de loep te nemen. Ze zijn van oordeel dat beide doelstellingen de voedselzekerheid in Europa ondermijnen. „We zien nu dat de voedselzekerheid in gevaar kan worden gebracht. Dat risico mogen we niet nemen”, betoogde Europees landbouwcommissaris Wojciechowski.
De Green Deal hoeft van de Poolse landbouwcommissaris niet worden geschrapt. Maar sommige maatregelen zoals de braaklegging van vele tienduizenden hectaren landbouwgronden zullen tot een dramatische daling van de landbouwproductie in de EU leiden, zo vreest hij.
Vraag is wel of de Europese Commissie de meest geschikte instantie is om het landbouw- en voedselbeleid door te lichten. Ze is immers tegelijk partij en rechter, zo luidt de kritiek.
Tekst: Jan Schils
Beeld: Europese Commissie