Meer weidegang levert direct methaan- en ammoniakreductie op
Uit het onderzoek op 12 melkveebedrijven blijkt dat het vervangen van kuilgras door vers gras via weidegang kan bijdragen aan een gelijktijdige reductie van methaan- en ammoniakemissies. „De veehouder kan door management dus positief bijdragen aan de stikstof- en klimaatdoelen”, zegt projectleider Bert Philipsen. „Met de nieuwste inzichten in methaanemissie van vers gras en extra weidegang, 500 kilogram drogestof per koe per jaar, kwam de berekende methaanemissie vijf tot zes procent lager uit.”
Op de 12 melkveebedrijven zijn in 2020 per dag gegevens verzameld over het rantsoen van de koeien en het graslandmanagement. Per bedrijf zijn de emissies doorgerekend met behulp van een aangepaste KringloopWijzer.
30 procent verschil
De resultaten van de vijf verschillende onderzoeksvarianten laten zien dat de emissies uitgedrukt in CO2 per kg FPCM tussen bedrijven verschillen met ruim 30 procent. Dat is een groot verschil vinden de onderzoekers. Vandaar dat ze verder gaan onderzoeken wat de oorzaken daarvan zijn.
Naast grondsoort lijken ook management en bedrijfsopzet verband te houden met de verschillen. De verlaging van de emissiefactor voor methaan met 15 procent resulteerde in gemiddeld 2,7 procent minder emissies uit de pens. De extra verlaging van de emissiefactor voor methaan van voorjaarsgras tot 1 juni met 25 procent resulteerde in gemiddeld 3,3 procent minder emissies uit de pens vergeleken met de basisberekening met de KringloopWijzer.
Het aanpassen van de graskwaliteit door rekening te houden met specifieke VEM-waarde en het RE-gehaltes vanuit wekelijkse vers grasbemonstering leverde nauwelijks een extra verlaging op van methaanemissies uit de pens.
Meer vers gras
Ook extra bedrijfsspecifieke gegevens inzake de vers gras opname van de koeien leidde niet tot extra verlaging. Echter, toen als laatste stap de grasopname met 500 kilogram drogestof per melkkoe per jaar werd verhoogd, kwam de emissie uit de pens gemiddeld 5,2 procent lager uit dan de basisberekening met de KringloopWijzer.
Op basis van deze bevindingen verwachten de onderzoekers dat een veehouder de methaanemissie uit de pens van de koe kan reduceren met 6 tot 15 procent door het graslandmanagement aan te passen en te sturen op extra weidegang.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Wageningen University & Research